25 června 2008

Než vyrazíte na pláže


V Anglii pro mě byly největším rébusem oddělené kohoutky. Než jsem narazil na skvělé edukativní video, několikrát jsem si téměř opařil ruce. Ve Spojených státech se mi neznalost prostředí vymstila jinak. Prostřednictvím plavek.

Nevím jestli i mladší čtenáři našeho blogu pamatují obrovskou popularitu seriálu Pobřežní hlídka. Vzhledem k době (a věku), ve které jsem se na seriál díval, mě tam zdaleka nejvíce zajímala Pamela Anderson (s velice vyvinutým smyslem pro charakterní herectví) a opálené svalovce v čele s Mitchem Bucannonem jsem ponechával celkem bez povšimnutí. Tedy, aspoň mě neprovázeli ve snech jako ta Pamela. Kdybych je jen pozoroval lépe!

Seriáloví plavčíci se po kalifornských plážích proháněli v rudých kraťasech. V nich se také vrhali do zpěněných vln, aby zas a znovu zachraňovali nedbalé tonoucí (nebo popřípadě - jen tak mimochodem - lapili zločince). Plavky - tedy to, co já znám jako plavky (říká se jim „speeda“) - se tam objevily pouze v díle, kde jeden z hrdinů usiloval o kvalifikaci na olympijské hry. (Navzdory jeho podprůměrné tělesné výšce se mu to podařilo - ještě že se u něj včas objevila srdeční vada, jinak bych už nevěřil, že se to mohlo stát :-)

Poněvadž jsem svého času trávil v bazénu několik plodných odpolední týdně a nechodil se tam „koupat“, ale „plavat“ (v rámci své snahy „výše, rychleji, silněji“), měl jsem právě takové. Koneckonců, i v dobách, kdy Ian Thorpe skákal do bazénu téměř oblečený, můj oblíbený Alexander Popov je používal pořád. Nikdy mi nepřišlo divné v nich chodit do bazénu na trénink

Při návštěvě u svého dávného kamaráda Jirky (který mi spolu s jeho manželkou pomohl cítit se brzy v Americe skoro jako doma) jsme se šli koupat do bazénu, který sdílelo několik domů v rezidenční čtvrti, kde bydlel. Vzal jsem si své plavky, které se mnou strávily několik plodných hodin i v bazénu Newyorské univerzity.

U bazénu jsem ze sebe shodil kraťasy a vyloupl se ve svých spídech na svět, že teda jdu plavat (co taky jiného v bazénu dělat, ne?) A rázem mi připadalo, že stojím nahý. Upřelo se na mně hned několik zvědavých pohledů, zatímco se můj kamarád nahlas rozesmál.

„Ty vole, ty máš spída!“

„No a“, odvětil jsem nejistě, „plavky jako plavky, ne?“
„No jo, jenže tady nosej spída jenom teplouši.“

Sexuální orientaci jiných lidí považuji za jejich věc a vítám stále větší toleranci většinové společnosti k jejich odlišnosti. Jenže, být považován za gaye je asi tak příjemné, jako by Vás někdo zaměnil za ženu.

Najednou jsem pochopil hned několik příhod, které jsem zažíval na bazénu Newyorské univerzity. Pořád jsem nemohl pochopit, proč mě tam ve sprše jeden z návštěvníků opakovaně zval na večeři. (Už jste někdy nazí někomu podávali ruku? Pro mě to byla celkem nová zkušenost.)

Takže, milí heterosexuálové, pokud vyrážíte na pláže: v kraťasech, v kraťasech. A v Americe i na bazén. Jestli se Vám tak bude i dobře plavat, je však věc úplně jiná...

19 komentářů:

Myslivec in San Diego řekl(a)...

Já přidám svoji zkušenost z Kalifornie. Na pláži speeda nevidět, ovšem voda je studená, takže do ni lezou hlavně surfaři v neoprénech. Ale na univerzitě (UCSD) jsem viděl jen speeda. Když jdou lidi skutečně plavat a ne se jen "koupat", tak jsou speeda přjatelná. Tím mám na mysli, že všichni co jdou do daného bazénu tam jdou plavat - to neplatí o těch rezidenčních, tam se většina lidi jde opalovat a společensky konverzovat. A taky jiný stát, jiný mrav. Co je přijatelné v Kalifornii, není v Texasu vůbec tolerováno - některé bazény mají explicitní zákaz plavek typu Speedo.

Guy Peters řekl(a)...

Nejlepší je stejně FKK.

pepa007 řekl(a)...

:-) překvapení Vám mohla ušetřit tahle skvělá kniha http://www.akcniceny.cz/detail/tomas-pospisil-pruvodce-cestovatele-amerikou-157750/

Anonymní řekl(a)...

Přiznám se, že jsem o tom četl článek, který psal i o jiných amerických úchylkách, třeba že i malá holčička musí mít vrchní díl plavek, jinak rodiče dostanou minimálně pokutu, nebo že v některých státech vás za opalování "nahoře bez" propíchnou vidlema.

Anonymní řekl(a)...

pardon, ale speedo plavky bych na sebe nevzal ani za milion dolarů

Guy Peters řekl(a)...

Proti tomu protestuje hnutí Top Freedom, které již dosáhlo pozoruhodných justičních úspěchů.

greenanne řekl(a)...

Ako formu protestu proti mierne na hlavu padnutym normam za velkou mlakou autorovi pri dalej nasteve New Yorku odporucam tento exluzivny kusok:

http://www.geniegadgets.com/gadgets_uk/borat-mankini.html?utm_source=Google%2BLatitude&utm_medium=cpc&utm_term=borat%2Bswimsuit

*7* řekl(a)...

*7*

Podobná historka se přihodila i kardinálu Vlkovi. Také se šel jen koupat. :o) Před lety to vyprávěl ve studiu Kamarád.

Na druhou stranu, jeden z plavců, který to s oblečením do vody pravidelně přehání (ač k takovému odhalování neexistuje jediný racionální důvod spojený s technikou plavání) je zase Američan.

*7*

Jan Huňka řekl(a)...

Jen pro podtržení pravidla jiný kraj jiný mrav. Ve Francii naopak nejsou přijatelné koupací kraťasy, zejména do bazénů v okolí Provance je nutné mít "speeda", jinak je člověk považován za špinavého a může být i z bazénu vyveden.

Anonymní řekl(a)...

při čtení příspěvků se tu člověk se poučí o všem možném, nejen o právu ... jak vidím. Jestli ale mohu informaci autora příspěvku doplnit, pak:

1) homosexualita se podáním ruky nepřenáší,

2) pro tápající v této problematice je inspirativní např. http://www.004.cz,

3) "Jenže, být považován za gaye je asi tak příjemné, jako by Vás někdo zaměnil za ženu."
no ... někomu zatrne, někdo se tomu zasměje. Asi záleží na tom, jak velkou hrůzu z homosexuálů má :-)

Petr

Matěj Šuster řekl(a)...

Řekl bych, že je poměrně dost významný rozdíl mezi "hrůzou z homosexuálů" a "hrůzou z toho, že mě někdo jiný mylně považuje za homosexuála".

Kdyby mě nějaký chlápek zaměnil za ženu, rozhodně by mi to nebylo příjemné, ale to přece neznamená, že mám odpor k ženám nebo že jsou mi ženy nepříjemné. Tolik jen na okraj.

Tomáš Pecina řekl(a)...

Kdyby vás někdo zaměnil za ženu, asi byste se měl nad sebou zamyslet, nicméně zkuste si v původním výroku zaměnit "homosexuál" -> "Rom" a uvidíte, že ten rozdíl je podstatně menší než "výrazný".

Matěj Šuster řekl(a)...

No, já v tom stále vidím významný rozdíl, i když si tam dosadíme "Roma". Záleží pak na důvodu, proč nechci být změněn s Romem. Pokud se ke mě bude blížit skupina skinheadu s baseballovými pálkami, můžu mít docela dobře hrůzu z toho, že mě budou považovat za Roma, aniž by to jakkoli naznačovalo, že mám "hrůzu z Romů".

Pokud naopak budu mít hrůzu z toho, že mě někdo zamění za Roma, kvůli tomu, že Romy nesnáším, pak tam rozdíl příliš významný není.

Jan Komárek řekl(a)...

Díky Matějovi Šusterovi, tak jen doplním: není příjemné být považován za homosexuála například na bazénu, pokud Vás někdo v šatně (či ve sprše) zve na večeři a jinak Vám naznačuje svoje sympatie (a vzhledem k Vaší domnělé sexuální orientaci od Vás očekává odpovídající chování). To se Vám myslím při zámeně za Roma (černocha, hispánce, Východo- Středo-evropana, Rusa, ... dosaďte dle libosti národnost nebo rasu, která má se svým vztahem k většině v dané společnosti problémy) nestane.

Nad tím odstavcem jsem docela dlouho přemýšlel (jak tu situaci vystihnout a neurazit?) Právě v USA jsem si povšiml, jak úzkostlivě politicky korektní jazyk pouze zastírá mnoho společenských problémů a skrytých napětí. Proto mi takový způsob vyjadřování není příliš sympatický. Zkusím se zeptat některého ze svých přátel - homosexuálů, zda se jich příspěvek nedotknul (a popřípadě si u nich doplním i chybějící informace;-) Pokud ano - je mi líto.

Tomáš Pecina řekl(a)...

Rozdíly jsou. V jednom případě stačí říct "Sorry, nejsi můj typ, brouku", kdežto ve druhém může odvrácení kontaktu s baseballovou pálkou vyžadovat podstatně vyšší míru výřečnosti.

Anonymní řekl(a)...

"není příjemné být považován za homosexuála například na bazénu, pokud Vás někdo v šatně (či ve sprše) zve na večeři a jinak Vám naznačuje svoje sympatie (a vzhledem k Vaší domnělé sexuální orientaci od Vás očekává odpovídající chování)"

no pokud si to s váma nechtěl rozdat přímo ve sprchách, tak žádný problém nevidím. já bych se na tu večeři klidně pozvat nechal, a pak bych se už nějak vytratil.

*7* řekl(a)...

*7*

Došel smysl pro humor? :o) Zrovna Jana Komárka nepodezírám, že po jedné nabídce k malému dobrodružství ve sprše zradikalizuje a z Jiného práva učiní další euPortál ... ;-) To se radši dočkáme Džamily Stehlíkové jako hosta, aby byl vyvážen heretický nádech tohoto postu :o))

*7*

Anonymní řekl(a)...

Tady je dneska legrace...:-)) Osobně pana Komárka chápu-:), mám podobnou zkušenost se ženou, pravda ne ze sprchy a oblečená, ale příjemný zážitek to nebyl. Tím spíše, že říkat „ne“ mužům jsem zvyklá, ale moment překvapení, když totéž máte říct ženě, vás celkem paralyzuje. A rozhodně nepomohlo „Sorry, nejsi můj typ, brouku", a když si dovolím p. Pecinu parafrázovat - odvrácení kontaktu vyžadovalo podstatně vyšší míru výřečnosti a urychlený odchod. Kdo nezažil, neuvěří. -:)))

Milena

Tomáš Pecina řekl(a)...

no pokud si to s váma nechtěl rozdat přímo ve sprchách, tak žádný problém nevidím. já bych se na tu večeři klidně pozvat nechal, a pak bych se už nějak vytratil.

To tedy nevím: konce by mohly být podobné jako v episodě ze seriálu IT Crowd o společné návštěvě gay musikálu.