02 května 2008

Rozloučení s Miroslavem Marešem a přivítání Radima Polčáka

Jak vidno, výběrem hostů tohoto blogu pleteme my, stálí přispěvatelé, bič na své případné sebevědomí, neboť zásadně (a vzhledem k tomu, že jsme bohužel zatím stále samí muži, tedy z definice osoby ješitné, tak přímo sebemrskačsky) vybíráme takové hosty, kteří nás v několika, častokrát pak v mnoha zároveň, ohledech strčí do kapsy. Není třeba přitom vybírat jen mezi hosty slynoucími věkem nabytou moudrostí, zvučnými funkcemi a hlubokou a dlouhou brázdou již vyoranou na kamenitém políčku českého práva jejich myšlenkami, knihami, rozsudky a podobně. I když volíme mezi lidmi věkem sobě takřka rovnými (čili mezi těmi Husákovými dětmi, které propadly paragrafům), nastavujeme si znova a znova příslovečné zrcadlo a zároveň vyrovnáváme vlastní slabiny.


Tak na hostování Miroslava Mareše zareagovali někteří mí kamarádi údivem, jestli nás neznervózňuje, že jsme mezi sebe, teoretické plkaly (což víme, viz sebekritiku vyslovenou v aprílových postech), přibrali na měsíc někoho, kdo je schopen na rozdíl od většiny z nás psát sice s nadhledem a politologickým přesahem, ale přesto věcně, k jasně vymezeným problémům, které pálí lecjakého vnitrostátního (nejen) právníka, že JP tedy konečně mohou číst nejen ti, kterým žádný paragraf "obyčejného práva" není dost dobrý, pokud k jeho výkladu není potřeba sáhnout po sedmi směrnicích, monografiích pěti oxfordských profesorů, ústavních kautelách, relikviích historického zákonodárce a poslední judikatuře Antiguy a Barbudy (která je mimochodem skutečně zajímavá, viz zde obrázkem inzerovanou knihu Jäger, P., Molek, P.: Svoboda projevu. Demokracie, rovnost a svoboda slova. 1. vyd. Praha : Auditorium s.r.o., 2007, str. 167-168).

Obdobně náš dubnový host Radim Polčák nás nejen zahanbil svou zdařilou fotografií odlepenou z nejtajnější stránky jeho modelingového "booku", která tak zdařile odráží jeho čistý pohled věčně udiveného děcka hodný právního teoretika, ale zároveň se mu podařilo poté, co svým příchodem (a nerozdělením příspěvku na úvodní odstavec a zbytek) omylem z obrazovky zcela vytlačil mou bezbrannou pohádku o Večernici, tento nedostatek během tří a půl minut napravit (dokonce z vlastního podnětu), a to způsobem, který mozkový trust dvou stálých bloggerů sdílících zapadlou chodbu na Nejvyšším správním soudě neodhalil před pár měsíci v podobné situaci přes všestrannou odbornou erudici a úctyhodné postavení staršího a váženějšího z nich ani po půl hodině soustavného bádání, způsobem, který sám nechápu, ani když je mi vysvětlován. Radim zkrátka hned při příchodu osvědčil, že je nejen výborným teoretikem, organizátorem, gurmánem, plavcem, tanečníkem mezi pampeliškami, právním nakladatelem a kuchařem, ale že je především oprávněně pokládán za nového guru práva informačních technologií v české kotlině a jejím kybernetickém i zeměpisném okolí.

Zkrátka a dobře, děkujeme Miroslavu Marešovi a vítáme v našem malém kyberprostoru Radima Polčáka, který se tu při svých počítačových a kuchařských schopnostech jistě bude cítit jako dobře osolená čerstvá ryba ve vroucí vodě.

12 komentářů:

g řekl(a)...

Krasny vitaci post! RP se opravdu vyplatilo najmout si armadu stylistu a vizazistu v cele s dvornim fotografem, kteri udelali skvelpu praci v jeho PR (vtipna presmicka) oblasti. Podobnou fotku jako na leve strane muzete take videt na obalu jeho nove publikace z nakladatelstvi Computer Press, ale je az s podivem, ze obe fotografie jsou oriznute ve vysce cela, kdo RP zna, jiste vi proc ;)

Guy Peters řekl(a)...

Snad mi dovolíte jednu formální připomínku: Nemohli byste všechny štítky hostů dát podle jednoho mustru? Tj. opravit "Host M. Mareš" na "Host: M. Mareš", "Host R. Polčák" na "Host: R. Polčák" a konečně "Host:R. Procházka" na "Host: R. Procházka". Moje srdce estéta trpí.

Guy Peters řekl(a)...

Jinak se musím přiznat, že osobně mám gurua jiného.

Anonymní řekl(a)...

Ad PU

Robert Summers: "It is simply incoherent to collapse the distinction between
formal and formalistic, a favored pastime in some quarters."

Tomáš Sobek

Peter Brezina řekl(a)...

"mirne" OT a ad TS:

odkud ten citat je? a pokud je z te jeho (asi) nejnovejsi knizky, jses schopen ji cist?

Guy Peters řekl(a)...

OK, tak formalistickou. BTW, jaký je mezi tím rozdíl?

Anonymní řekl(a)...

Ad Peter B.
To je z článku "The Place of Form in the Fundamentals of Law".
Summersovu kniha Form and Function in a Legal System je srozumitelná, ale nudná.

Ad Petr U.
Zatímco formálnost vymezujeme vůči věcnosti (forma vs. obsah), formalismus vymezujeme vůči instrumentalismu (forma vs. účel). Tak třeba Summers je teoretik formálnosti práva, ale kritik formalismu. Zdůrazňuje, že právní formy mají svůj účel, např. formálnost směnek. A dvojtečky mají účel estetický, že? :)

Tomáš Sobek

Guy Peters řekl(a)...

A, díky. To jsem nevěděl.

Guy Peters řekl(a)...

Nicméně, nebylo mým cílem říci, že se nevyjadřuji k obsahu?

Anonymní řekl(a)...

Na příspěvky pana Polčáka se moc těším. Tímto i zdravím, student PrF MU.

Tomáš Pecina řekl(a)...

Jen nevím, proč je článek nazvaný jako nekrolog :-)

Anonymní řekl(a)...

Vase starosti bych opravdu chtel mit...