12 května 2008

Aplikace práva EU českými soudy a správními orgány

Ve svém článku o bloggování se Eugene Volokh svěřuje, že využívá komunitu čtenářů svého blogu jako vítanou pomoc při vlastním výzkumu. Rádi bychom s Michalem následovali jeho příkladu a požádali naše čtenáře o pomoc.

Již několikrát se zde v komentářích objevily odkazy na zajímavé rozsudky nižších soudů, o kterých se kromě užšího okruhu praktiků širší právnická veřejnost nikdy nedozví. Informační zdroje o judikatuře vrcholných soudů se v poslední době dramaticky vylepšily, informace o soudech nižších jsou však dostupné nepoměrně obtížněji.

Poněvadž bychom s Michalem rádi zmapovali rozhodovací praxi českých soudů v oblasti práva EU, uvítáme informace o rozhodnutích, ve kterých se soud, popřípadě některá ze stran, setkala s právem EU. Vedle toho nás zajímá i praxe správních úřadů - která se často k soudům ani nedostane.

Jelikož rozhodnutí nižších soudů či správních úřadů nejsou snadno dostupná, budeme rádi, když nám je případně pošlete elektronicky na e-mailovou adresu (Jan.Komarek@law.ox.ac.uk popř. Michal.Bobek@nssoud.cz). Samozřejmě uvítáme i informace v komentářích k tomuto postu, podle kterých by takové rozhodnutí bylo možné dohledat, popř. dožádat.

Díky za Vaši pomoc.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ze své (bývalé) praxe na okresním soudě bych řekl, že nejnižším stupni se aplikují většinou procení a kolizní normy evropského mezinárodního práva soukromého.

Arnie Leaf řekl(a)...

V nekolika pripadech jsme se pokusili upozornit Okresni soudy na existenci evropskeho prava, respektive judikatury ESD ( v oblasti volneho pohybu zbozi, prava hospodarske souteze, ochrany spotrebitele atd.). Nicméne nyzsi soudy se velmi neradi pousti na tenky led evropskeho prava.Vetsinou nase navrhy "zametli pod stul" s tim, at tento argument rozlouskne odvolacka, pripadne NS v ramci dovolani...A to se jednalo o "male, nevyznamne" kauzy jejichz hodnota spadala do pusobnosti Okresu...V jednom pripade, "spotrebitelsky spor" mezi nejmenovanym realitnim spolkem a soukromymi osobami, nam bylo Krajskym soudem v Praze na nasi namitku existence evropske judikatury odpovezeno "off record", ze do toho se Kraj zkratka poustet nebude, protoze vlastne ani nevi jak predpetnou judikaturu aplikovat...SMUTNE!
Takze osobni zkusenost neni "nic moc"...nicmene pevne verim, ze to byly pripady pouze ojedinele ;-)
Na "obranu" jen mohu podotknout, ze s podobnymi situacemi, v urcitych pripadech i v horsim meritku, se setkavam ve francouzske judikature v ramci parizske kancelare, kde v soucasne dobe pracuji. Zde se obcas da hovorit az o vyslovene "nechuti" aplikovat komunitarni pravo...

Tomáš Pecina řekl(a)...

Vyzkoušel jsem to zatím jen jednou, a výsledek není definitivní.

Šlo o výklad pojmu "náklady spojené s pořízením kopií, opatřením technických nosičů dat a s odesláním informací žadateli" v § 17 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., konkrétně o otázku, zda si k tomu smí ústřední správní úřad vydat ceník (typu jedna kopie A4 à 15 Kč) nebo zda je nutné vycházet ze skutečných nákladů. Použil jsem Směrnici Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2003/98/ES ze dne 17. 11. 2003 o opakovaném použití informací veřejného sektoru.

Jediným výsledkem je, že správní žaloba leží už přes rok nehybně u Městského soudu v Praze, a protože zatím nejsem v náladě dohadovat se po (n+1). s předsedou soudu, co je to přiměřená lhůta, posici ještě nějakou dobu nezmění. O dalším vývoji budu informovat.

Anonymní řekl(a)...

z praxe u okresního soudu vím, že nejpoužívanější je nařízení Rady ES 1348/2000 a občas Brusel I či II.

Anonymní řekl(a)...

Párkrát jsem se setkal s evropským právem v rámci sporného řízení před Českým telekomunikačním úřadem. Pokud je mi známo, tak se Úřad dost úzkostlivě vyhýbal jakékoli aplikaci (argumentaci evropskými normami přecházel bez vyjádření) a snažil se vše napasovat na Zákon o elektronických komunikacích. Jeden případ, v rámci soudního sporu o rozhodnutí ČTÚ, se dostal jako předběžná otázka do Bruselu. Nevím teď jestli podle části páté OSŘ nebo v rámci správního soudnictví (nebyl jsem už tou dobou účastník a soudy si telekomunikační spory velice rády přehazují jeden na druhý). Pokusím se tu kauzu dohledat a poslat.

Jan Huňka

Jan Komárek řekl(a)...

Díky, zřejmě máte na mysli C-64/06 Telefónica O2 Czech Republic (týkající se sporu mezi Telecomem/nyní Telefónicou a společností Czech Online)?

Jan Huňka řekl(a)...

Ano, je to tento případ. Ale vidím, že Vám je už znám. :) Bohužel (nebo bohudík) od doby co je na ČTÚ Rada se celá sporná agenda dramaticky zmenšila a tak nevím o případu, kde by se řešily před Úřadem otázky evropského práva.

Jan Huňka