03 března 2008

Rozloučení s J. Vedralem a přivítání P. Hajna

S odchodem února a nástupem března nastoupila ta nevyhnutelná chvíle, kdy se musíme na Jiném právu rozloučit s naším hostem Josefem Vedralem a přivítat hosta nového - Petra Hajna.

Velmi bych proto chtěl jménem všech spolubloggerů a určitě i čtenářů Jiného práva Josefu Vedralovi poděkovat za jeho precizní, promyšlené a velmi inspirativní posty a věřím, že do Jiného práva bude přispívat i nadále, byť v poněkud jiné formě.

Současně na stránkách Jiného práva vítám Petra Hajna, profesora obchodního práva brněnské Právnické fakulty. Domnívám se, že se jedná o natolik známou osobnost, že ji není nutno příliš představovat, a pokud někoho zajímají o našem hostovi bližší informace včetně seznamu publikací, postačuje odkázat na http://www.muni.cz/people/683 (nejnovější publikací jsou "Právníkovy fejetony PF", které vyšly u nakladatelství C. H. Beck na konci minulého roku). Představím ho proto jen jednou drobnou příhodou, která však myslím dostatečně ozřejmuje základní rysy povahy našeho hosta.

Někdy v polovině osmdesátých let se dostal do rukou P. Hajna "Řád výkonu pařby (pařební řád)", legislativní dílko starších spolužáků, velmi precizně popisující práva a povinnosti účastníků společenských dýchánků. Tento kvazipředpis byl zároveň jakousi chartou Katedry pařebního práva, velmi neformální struktury, zodpovědné za organizaci společenského života, po odchodu jejích členů do právní praxe vždy citlivě doplňované z řad mladších studentů s podobnými koníčky a hodnotovou orientací. P. Hajn, kterému se toto dílko dostalo do rukou (nemýlím-li se, přímo během přednášky), měl možnost různých reakcí. Pokud bych trošku pozměnil saturninovskou teorii koblih, mohl věc nahlásit a požadovat vyvození kárných důsledků (jako se tomu stalo s legendárním "Řevem septimy"), mohl se pařebním řádem soukromě pohoršit, nicméně případ dále neventilovat, anebo mohl tuto příhodu dávat k dobrému při setkáních s přáteli. Rozhodl se však pro čtvrté řešení: napsal o pařebním řádu pochvalný a velmi vtipný text, publikovaný tuším v časopise Universitas, kde ocenil legislativní zručnost autorů. (Jen dodávám, že za minulého režimu tento způsob reakce určitě nebyl typický...)
Tato drobná příhoda názorně dokumentuje nejvýraznější vlastnosti P. Hajna: smysl pro humor, nadhled a životní moudrost. Máme se tedy v březnu vskutku na co těšit.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Rád bych upozornil, že prof. JUDr. Vladimír Týč, CSs., vedoucí Katedry mezinárodního a evropského práva na PrF MU, by byl ochoten být hostem. Myslím, že by byla škoda toho nevyužít.
Kontakt na něj - tyc@law.muni.cz

Anonymní řekl(a)...

Rád bych upozornil, že toto upozornění už zde bylo učiněno mnohokrát. Myslím, že by byla škoda v tom pokračovat.

Anonymní řekl(a)...

Pro zajímavost, zmiňovaný Pařební řád lze najít ZDE.
O.R.

Tomáš Sobek řekl(a)...

A já bych rád upozornil, že toto upozornění, že toto upozornění už zde bylo učiněno mnohokrát, také není nové, a že by byla škoda v tom pokračovat.

Anonymní řekl(a)...

Není nadpis tohoto postu poněkud morbidní? :-)

Anonymní řekl(a)...

ad Martin Kornel

porad lepsi nez kdyby sem psal "prvni" ...

Anonymní řekl(a)...

Ad T. Sobek

Ano, omlouvám se, zapomenul jsem.

P.S. Všimli jste si že "Ivan" opakovaně nepíše správně Csc.? CTRL+C, CTRL+V?

Tomáš Hülle řekl(a)...

Nemohu odolat pokušení a nezareagovat na výběr dalšího hosta. Když jsem včera večer otevřel stránku jinehoprava, tak jsem musel protřít min.2x oči, než jsem uvěřil, že P.Hajn bude skutečně hostem JP. Jeho knížky, fejetony a vůbec jakékoliv statě jsou naprosto excelentní a snadno čitelné i pro právní laiky a právě tak by tomu mělo někdy být. Navíc každá jeho přednáška má vždy štávu a punc skvělé zábavy za minimální cenu, avšak taktéž s velkou mírou přidané hodnoty v podobě nových poznatků a hlavně podnětů k zamyšlení.
Nechci dělat nikomu reklamu, tu už si udělal P.Hajn během svého života sám, ale spíše poděkovat bloggerům JP za tuto skvělou osobnost na JP a za to, že již ted se mohu těšit na skvělé články!

Anonymní řekl(a)...

Ja myslim, ze prof. Tycovi niekto tymto pseudopropagovanim hlupo skodi, neverim, ze by sa takymto sposobom propagoval on sam, pripadne ze by niekto takto konal na jeho popud.

Pride mi ako rozumny clovek...mozno by bolo fajn, keby tu tieto opakujuce sa prispevky niekto mazal.

Anonymní řekl(a)...

Vojtěch J. Cepl

Já bych podpořil dosavadní výběry hostů, jak je činí autoři blogu. Podařilo se vám sehnat pozoruhodnou sbírku nepřehlédnutelných postav našeho práva, za stavu, kdy se u nás stále ještě nelze spolehnout na žádné obvyklé kritérium (plynoucí z titulů nebo funkce). Takže vydržte, neb to děláte moc dobře.

To, že se vám do toho elitního klubu derou další, je dobré znamení.

Vojtěch Šimíček řekl(a)...

Velmi bych chtěl poděkovat neznámému O. R. za nahlédnutí do Pařebního řádu. Svého času jsem po něm pátral mezi pamětníky a nepovedlo se mi tento dnes již historický dokument nalézt, takže jsem si dovolil ho mailem postoupit také dalším bývalým spolužákům, z nichž některí byli dokonce aktivními členy katedry pařebního práva. Zcela mimo tento post jen uvádím, že oslovení spolužáci byli tímto připomenutím velmi potěšeni, nicméně navrhují novelizaci tohoto předpisu a uplatňují celou řadu podnětů, aby reflektoval stávající společenskou situaci a vnímal potřeby dnešní doby. Pokud se však nepletu, určitá dílčí novelizace proběhla hned v roce 1990, nicméně nejsem si jist, zda se dochovala její písemná podoba. Možné je ostatně i to, že se tento dříve tak komplexní pramen psaného práva postupem času přelil do podoby obyčejů.

Jakub Jošt řekl(a)...

AD Vojtech Simicek...myslim, ze v tomto pripade sa skor obycaj preliala do lege lata. Longa c. aj opinio n. by to malo, ma to teda solidne spolocenske zaklady.
.
Inak...uprimne, upozornenia na prof. Tyce (dufam, ze sklonujem spravne) sa stavaju miestnym folklorom a bez nich by som si diskusie v JP tazko vedel predstavit.

Anonymní řekl(a)...

AD Vojtěch Šimíček: Pokud by byl pařební řád novelizován, rozhodně doporučuji zapracovat do něj pravidlo, přijaté pro pokoj č. 54 v roce 1991 (z ústavního hlediska problematicky) prováděcí vyhláškou. Znělo: "§ X Prezumpce pařby. Pařba je, není-li prokázán opak." S plynoucím časem a zhoršující se pamětí se toto defaultní pravidlo ukazuje jako velmi užitečné.