01 dubna 2008

První dubnový týden se nese ve světle událostí, které nemohou nechat ani Medvěda chladným

Mediální bouře, kterou vyvolala zpráva našich spojenců o dodržování lidských práv v Česku a podrážděná reakce politických špiček, se uklidňuje. Kýžený průlom ve vzájemných vztazích přinesla zejména již dříve plánovaná schůzka hanebně osočeného politika s velvyslancem našeho spojence. Jeho excelence s uspokojením konstatovala, že veškeré pochybnosti byly odstraněny, řeči o korupci jsou výmyslem zlých jazyků a na důkaz dobré vůle na tiskové konferenci vlastnoručně vygumovala spornou pasáž zprávy. Schůzku si pochvalovala i česká strana, která se omluvila za emoce, s nimiž poukázala na máslo na přilbě našeho spojence. Podle kuloárních informací ji přesvědčil zdrcující důkaz o praktikách českých soudů, který byl jeho excelencí předložen a vedle nějž je zavazování očí vyslýchaných zajatců nevinnou hrou na slepou bábu. Bližší informace nejsou bohužel známy, víme jen, že parlamentem se začala šířit panická hrůza ze ztráty imunity, ústavněprávnímu výboru obou komor byl adresován dotaz na „platnost Terezky“ a řada pražských antikvářů zaznamenala sháňku po jakémsi konstytůcijo kriminális. Právnická veřejnost si odechla, když se ukázalo, že vše byla blamáž a politická reprezentace se nechala ošálit předpisem vyčpělým více než dekrety prezidenta republiky.

Oddech české právnické veřejnosti byl vystřídán šokem z hrozícího rozkolu ústavní stolice. Její předseda po svém dalším přehlasování deklaroval hrubé znechucení situací a připomněl, že při zdravém politickém vývoji se strany u vlády střídají. Situace na Ústavním soudu podle něj odráží bytostně nedemokratické poměry v justici, které je třeba od základu změnit. Promptně byla ustavena expertní skupina, která měla do projednávané novely zákona o soudech a soudcích začlenit kárné provinění za porušení hlasovacího principu „jednou já, jednou ty“ a rozšířit jeho působnost i na Ústavní soud. Ten vzal ovšem tentokrát zákonodárci vítr z plachet, když v duchu lidové moudrosti o obraně ztečí preventivně prohlásil ustáleným poměrem hlasů osm ku sedmi každou novelu zákona o soudech a soudcích dopředu za protiústavní. Laická veřejnost byla standardně vyzvána k obraně před justicí, která si uzurpuje vládu, jež se k Tobě ó lidé ani nestihla navrátit, a justice po potlesku pro Ústavní soud oprášila své komuniké o ohrožení nezávislosti. Advokátní komora nevydala žádné prohlášení do vyjasnění otázky, kterému lidu se moc navrátí.

Ze zahraničí vzbudilo v tomto týdnu zájem zejména rychlé uklidnění situace v čínském Tibetu. Původně se přičítalo mírnému postoji čínské vlády, která neposílila své jednotky ve Lhase, ukázalo se však, že zklidnění hlav vzbouřenců přinesla především distribuce expertizy, podle níž se na území tibetské náhorní plošiny žádné konvence o lidských ani jiných právech rozhodně, ale rozhodně nevztahují. Vypracování expertizy bylo původně přičítáno známému odborníkovi na tuto problematiku Johnovi Yoo, poté však čínská vláda přiznala, že výsledky nemohly být ponechány náhodě a posudek vyhotovil znalecký ústav Pája a Pája, který si získal mezinárodní reputaci již v kauze tzv. střevního prince. Olympijská pochodeň se pak bez obav vydala kolem světa s poselstvím, že od 8. do 24. srpna zbraně jistě utichnou.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jestli tohle všechno nejsou povedené vtípky M. Bobka, tak jsem banán ;-)

Michal Bobek řekl(a)...

Jste banán. Nejsou ;-)

Anonymní řekl(a)...

Banán zdraví M. Bobka! :-)))

Anonymní řekl(a)...

Podle stylu bych to viděl takto:
- "Učíme se ze svých chyb..." (Sojka) je Michal Bobek, Woody Allen českého práva
- "Krátce ze sportu" (Tučňák) je docent Šimíček, K. J. Erben českého práva.
- "Právník roku 2008" (sv. Ivo) si nejsem úplně jistý, zní mi to jako mezi Janem Komárkem a Hynkem Baňouchem. JK se mi úplně nezdá, psal přece nedávno, že nestíhá; ale známe ty panáčky z Oxfordu - na osmiveslice si vždycky čas udělají.
- Lední medvěd nevím.

Tomáš Němeček

Anonymní řekl(a)...

Ad T. Nemecek: mate jenom jeden zasah (V. Simicek), zbytek je sama voda ;-)

Michal Bobek

Anonymní řekl(a)...

Ledním medvědem musí být jistojistě Pavel Molek, společník hvězd a bratr slunce. Styl nezaměnitelný. Přesmyčky, slovní záměny, archaismy a rébusy. Moderátorské eso Nejvyššího správního soudu, Marek Eben české justice. Ten, jemuž žádný správní spis není svatý. Postrach průměrných advokátů, utěšitel běloruských opozičníků. Syn Obnovitel české legislativy a ten, k němuž se upírají slechy správních úředníků. Blahosklonný ke svým studentů, neboť díky výškovému rozdílu má dojem, že před ním ostatní klečí. Zuřivý vykonavatel pomsty na těch, kdo nechovají v úctě Magdalenu Koženou, Jordiho Savalla, Дмитрийе Дмитриевиче Шостаковиче nebo bratry Nedvědovy.

Jestli se pletu, tak jsem kdoule.

Matěj Šuster řekl(a)...

OK, tak také připojím svůj tip. Příspěvek "Učíme se ze svých chyb..." (Sojka) tipuji právě na J. Komárka (např. kvůli narážkám na Klause) -- i když by tím tak trochu porušil princip "nikdo nesmí být soudcem ve své vlastní věci") ... z toho důvodu bych byl radši, kdyby to napsal např. Jiří Kindl, anebo Petr Bříza, protože jejich (domnělé) "chyby" jsou kategoricky jiného rázu, než Komárkova.

Nic ve zlém, "musel jsem to napsat" ... :)

Anonymní řekl(a)...

No tohle, Vy mě nutíte k nejhoršímu - udělám textovou analýzu!
Pan Jäger očividně trefil Medvěda - jak to napsal, šupiny mi spadly s očí a dostavil se okamžik Aha.
V tom případě tedy sv. Ivem je Michal Bobek. A Sojka je kolektivní dílo.

Tomáš Němeček

Jan Klesla řekl(a)...

ROFL :-)))

Asi nejlepsi april na ceskem inetu

Anonymní řekl(a)...

"Zapomeňte na to, že Jiné právo je jiné. Skutečné Jiné právo je intelektuální póza"

Sebeironie podobného druhu hraničí s moudrostí. Tohle si uschovám, protože bych na to mohl někdy zapomenout.

Argonantus

Anonymní řekl(a)...

Na ÚS byl právě rozeslán email Justiční akademie s nabídkou semináře, jehož lektorem bude kromě jiných i "JUDr. Milan Bobek ". Buď je to apríl nebo nad nimi při psaní nestál sv. Ivo.

Anonymní řekl(a)...

Samá voda, samá voda, a to jak z Hospodářek, tak z Ústavního soudu.

Milan Bobík

Jan Petrov řekl(a)...

Nevěda, jestli sojka je medvěd, anebo ji napsal sv. Ivo, ledaže je tykev, děkuju celé zoo za vtipný apríl.

Anonymní řekl(a)...

Moment, já se přihlásil už před nějakým časem na seminář, kde má být Michal jeden z přednášejících. :-)

Lubomir Majercik řekl(a)...

po obsahove strance bych s odkazem na Johna Yoo tipoval Petra Brizu. nicmene po strance jazykove ma podobne kvetnaty jazyk vedle Pavla i Jan Passer.

Anonymní řekl(a)...

To je fakt, Jan Passer by se mi k tomu vlastně hodil taky. Teď, když si procházím jeho starší příspěvky. Měl jsem ale původně zato, že tento styl humoru byl speciálně vyvinut na pokoji č. 15 na náměstí (nebeského) Míru na Kraváku jako interní komunikační kód mezi pěti spolubydlícími na pokoji pro tři. Používali jsme ho v podstatě celý den hned poté, co jsme si jako ranní filosofickou rozcvičku vyvrátili Kanta. Pro kolejbábu to s námi byla neradostná komunikace.

Je vidět, že takovýchto semenišť právnického vtipu muselo být víc.

Po obsahové stránce se to hodnotit nedá, do Američanů si přeci rád rejpne každej intelektuál :-) Mimochodem, Bush doma pálí PET lahve.