12 února 2008

Prezidentská volba a místopředseda Nejvyššího soudu

Na prezidentské volbě se jistě najde nemálo pozoruhodností, právníka ale asi zaujme i to, že mezi lobbyisty se v kuloárech objevila pověstná dvojice Pavel Němec a Pavel Kučera, místopředseda NS ČR. Viz např. MF DNES, 11.2. 2008: Na Klausově straně se snažil zase bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Po chodbách se pohyboval s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou. A sháněli se po šéfovi lidovců Jiřím Čunkovi. Asi ho nesehnali, Čunek hlasoval pro Jana Švejnara. Česká média tuto věc sice zaznamenala, ale nijak blíže se jí nezabývala, jakkoliv je to z hlediska pozoruhodností na pražském Hradě věc z nejpozoruhodnějších. A tak si této věci všiml s odkazem na MF DNES FS Final Word, elektronický bulletin zaměřený na Českou republiku, který je vydáván anglicky v Praze společností Fleet Sheet (za níž stojí známý novinář Eric Best).

Pokud si kliknete na vydání ze dne 12.2. 2008 , najdete krátký komentář k celé záležitosti, který zde překládám do češtiny:
Příliš mnoho soudcovské nezávislosti.
Jedna věc je příliš mnoho nezávislosti pro zvolené zákonodárce, ovšem zcela jiná věc je příliš mnoho nezávislosti pro "nestranné" soudce. Podle MF Dnes byl Pavel Kučera, místopředseda Nejvyššího soudu, jedním z lobbyistů, kteří pracovali po chodbách pražského Hradu během prezidentské volby. On a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec údajně pomáhali Václavu Klausovi ke zvolení. [...] Ombudsman Otakar Motejl nedávno připomenul jejich roli při extradici katarského prince a uvedl, že Kučera je hanbou soudcovského systému. Kučerovo chápání soudcovské nezávislosti je asi nejlepší argument pro přijetí nových zákonů, které by umožnily nápravu nebo i odvolání soudců, kteří mají jen velmi volný výklad svých povinností. Bohužel je však pravděpodobnější, že tyto zákony by spíše umožnily odstranění těch soudců, kteří by takovéto nenáležité chování [jako je to Kučerovo] kritizovali
.

21 komentářů:

Petr Bříza řekl(a)...

No vida, třeba se pan Kučera za tu věrnou podporu dočká i nominace na soudce ÚS:-/

Anonymní řekl(a)...

V jistém uzavřeném diskusním fóru nejmenované univerzity nejmenovaný bývalý rektor této, nyní senátor, uvedl, že osobně slyšel slyšel nejmenovaného ministerského předsedu říkat nejmenovanému bývalému místopředsedovi vlády a šéfovi nejmenované křesťanské koaliční strany, že když bude hlasovat tak jak hlasuje, tak lze trestní stíhání bez problémů obnovit, čemuž také přihlíželi oni dva pánové zmínění v článku.

Anonymní řekl(a)...

Všude jen samé spiknutí ...

Tomas Blazek řekl(a)...

Možná by stálo zato ocitovat ono vyjádření jednoho nejmenovaného senátora přesně, protože je ve skutečnosti více nuancované:
"přímou výhružku jsem na vlastní oči viděl a uši slyšel jen jednu -
a to když po prvním kole hlasování přišel předseda vlády před senátorské lavice, podíval se na Jiřího Čunka a sdělil mu, že si má hlasování rozmyslet, protože se
dá stíhání obnovit a auto už na něj před Hradem čeká. (Němec s Kučerou seděli hned v prostoru za senátory, ale to mohla být jen náhodná koincidence.) Byl to ale možná jen zvláštní druh humoru (i když fakt, že u Jiřího Čunka nevedl ke
změně hlasování mne osobně vede k větší důvěře v to, že se v případě zastavení jeho kauzy nejednalo o nějaký nekalý zásah)."

Guy Peters řekl(a)...

Političtí soudci do právního státu nepatří. Každý si má rozmyslet, zda chce být soudcem, nebo lobbyistou.

Anonymní řekl(a)...

Ještě by mě zajímalo, zda si pan Kučera vzal v pátek na to lobbování dovolenou ;-)

Zdeněk Kühn řekl(a)...

K tématu možno odkázat též na blog zde zmiňovaného senátora Zlatušky:

Nebyl jsem bohužel dost pohotový, abych zachytil premiéra, jak po prvním hlasování přišel před senátorské lavice a senátoru Čunkovi pohrozil, že se také vše může rozjet znovu a že už na něj venku čeká auto. Byl bohužel zády k televizním kamerám a byť se říká, že obrázek lepší než tisíc slov, pouhá fotografie této scénky by v tomto případě byla méně, než těch pár slov, která jsem ze svého místa nemohl neslyšet.

Viz http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-zlatuska.php?itemid=2683

Anonymní řekl(a)...

Je skoro veřejným tajemstvím, že se na kramářově vile setkal nynější premiér a pár různých lidí.Kvůli tomuto šéf úřadu vlády nechal zakrývat kamery igelitovými pytlemi aby ani hlídači neviděli koho ochranka přivezla na jednání. (pár lidí z čssd,Němce,Šloufa atd.) chování vhodné premiéra ??? NE gangstera!

Anonymní řekl(a)...

Chobotnici bychom tu už měli, zdá se. Ale kde je Corrado Cattani?:)

Jan Mates řekl(a)...

Chtěl jsem sem dát též odkaz na blog senátora Zlatušky, ale Zdeněk Kühn mě předběhl. Výrok pana premiéra považuji za naprosto skandální a okamžitě by měl být sesazen, případně i nejvyšší státní zástupkyně. Stejně tak považuji za naprosto nepřijatelný výrok ministra vnitra o špinavé hře a bručení, pokud má informace, nechť je předá policii a nechá celou věc prošetřit. Soudce Kučera ani nepřekvapil, pouze potvrzuje, že zjevně nepochopil postavení soudce, možná by na něj mohla být podána kárná žaloba, ne?

Anonymní řekl(a)...

To co je Kučera na Nejvyšším soudě je Šimka na Nejvyšším správním soudě.

Když už jste takoví hrdinové a kopete do Kučery tak proč ne do Šimky? POchopitelně dělat si problémy doma na NSS by nebylo moudré, že? :o)

Guy Peters řekl(a)...

Zakrytí kamer se nedivím. Je odporné žít v profízlované společnosti. Navíc loyalita zaměstnanců není právě nejvyšší.

Lubomir Majercik řekl(a)...

ano, to je sokujici. jak je ale mozne, ze jeste na tom soude stale pusobi? to neexistuje nejaka paka, jak ho vystrnadit? vsak to je vysmech...

Anonymní řekl(a)...

škoda že uz není předsedou NS Dr.Motejl, ten by mi dal za takový jednání kapky...Brožová na něj hold nestačí, to má Pospec pravdu :)

Standa řekl(a)...

Kmenta, J.: Kmotr Mrázek,str. 158 (vydalo nakl. JKMM v r. 2007):
"Pondělí 14. srpna 2000
Mrázek mezitím pokračoval v nezákonných aktivitách, násilných akcích, praní špinavých peněz a ovlivňování politiků. Stejně tak ještě více láskyplněji získával kompromitující informace na významné lidi z vysoké politiky a byznysu.
Policie zachytila, jak se Šafranko svěřuje Mrázkovi, že ulovil velmi důležité informace k jednomu důležitému a nadějnému politikovi.
Bylo to v pondělí 14. srpna 2000 v 18 hodin 46 minut.
Šafranko: »Mluvil jsem s jedním naším kontaktem. Je to v pohodě. Ale co ti musím říct: povídal mi takové věci na Íčka, to mi nebudeš věřit. Ale to je až na osobní jednání. Co on dělá za věci.«
Mrázek: »To se může hodit, Kdyby tam (do vlády) jednou vlez, tak to má cenu zlata.«
Mrázkova slova se naplnila. I.L. »vlezl« do vlády 4. září 2006.
Mrázek se toho už nedožil. Nájemný vrah ho zastřelil o devět měsíců dříve - 25. ledna 2006."

Anonymní řekl(a)...

Nezlobte se, ale musím souhlasit s kolegou z předchozího komentáře. Zdejší zastánci morálky šijí do JUDr. Kučery, a to, že mají mezi sebou mafiána Šimku, jim nevadí. Jeho dělení křesel na ministerstvu spravedlnosti a všelijaké politické kšeftíky jsou známé napříč státní správou. To soudcovské nezávislosti nevadí?

Petr Sojka

Anonymní řekl(a)...

Z výkřiku sojky poznáš i sebe, ...

Tomáš Sobek

Michal Bobek řekl(a)...

Vážený pane Sojko,

přemýšlím, zda se tak skutečně jmenujete, či jste internetově zhmotněnou personifikací známé postavičky z Krkonošských poudaček. Ale o to nejde ...

Když soudci nedělají nic mimo justici, vyčítá se jim „slonovinová věž“, odtrženost od reality a uzavřenost stavu sama do sebe. Když se soudci snaží dělat i trochu něco mimo justici, ideálně třeba „vrátit“ něco z justiční zkušenosti zpět do systému (legislativa, výuka), tak jim zase hrozí nařčení z ovlivňování, politických ambicí či čehokoliv dalšího. Nemyslím si proto, že by bylo možné obecně říci, že soudci něco dělat smí a něco nikdy nesmí, bude to vždy individuální záležitostí. Já nemám znalost o tom, že by K. Šimka prováděl cokoliv, že by si zasloužil Vámi zvolené označení, či že by jej bylo možné srovnávat s místopředsedou soudu, který se jezdí projet „jen tak“. Tyto výroky jsou urážlivé a napříště budou smazány.

Začínám mít dojem, že se nám z Jiného práva stává dost zoologická zahrada. Přemýšlím jen, kdy vystoupí kočky, tuleni, žirafy či kapibary .... ;-)

Pavel Molek řekl(a)...

Inspirován některými pátečními projevy, neodolám pokušení také se trochu svézt na vlně líbivého populismu, byť za cenu, že budu v rozporu s nejmilejším Bobkem, co znám: komentáře podobného ražení bych nemazal, to už se radši mažme s nimi; kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris) se píše s tvrdým "y"; registrované partnerství a užívání lehkých drog mi nevadí, byť se mě ani jedno netýká. Co se ovšem týče obhajoby Karla Šimky, nemohu se nepřidat, zvlášť když vím, že ingerence v trestních řízeních není jeho koníčkem a v době prezidentské volby nebyl na Hradě, ale pokojně na horách....

Anonymní řekl(a)...

Pan Kučera je dost pochybný člověk. Vyjádřil se k jednomu tématu větou: co ta lůza chce a to mě stačí

*7* řekl(a)...

*7*

Jestli je pravda, co se o nem rika, tak luza je predevsim on. Zaslouzil by nabodnout na kul, polit medem a strcit do roje srsni.

A pak klidne posadit do autaku.

*7*