08 února 2008

Oddělené kohoutky... já se z nich snad zblázním!!!

Pokusím se tu navázat na Michalovy kulturní posty, kde nás seznamoval s taji italské kuchyně. Ne, nebojte, nebudu psát o skvělých amerických hamburgrech ani anglických párcích. I když, hamburgr z čerstvého hovězího masa, na který mě tu pozval můj kamarád, to je úplně jiné kafe než to, co Vám prodají v MacDonald’s. A ani ty párky v Anglii nejsou tak špatné, jak by se zdálo z jedné z epizod seriálu Ano, pane ministře.

O čem chci dnes psát, je zvláštnost anglické koupelny: oddělené kohoutky. Skutečně, ve všech umyvadlech a vanách, ať jsou to soukromé byty nebo veřejné záchodky, všude najdete kohoutek na teplou a na studenou vodu, každý z jedné strany umyvadla. Že se Vám tedy nikdy nepovede namixovat si takovou teplotu vody, kterou byste chtěli, je nabíledni.

Zdá se, že se jedná o podobnou britskou zvláštnost, jako je jízda vlevo nebo suchý humor. Už v roce 1942 si totiž nikdo jiný než Winston Curchill do svých pamětí zapsal, jak je to skvělý vynález, možnost namíchat si v jednom kohoutku vodu na teplotu, která jeho rukám vyhovuje. Poněkud překvapivé je, že si tento objev zaznamenal při návštěvě luxusního hotelu - v Moskvě. Ani to však nepřimělo tohoto velkého lídra, aby podobné pohodlí vymohl i pro své občany.

Oddělené kohoutky se staly dokonce předmětem debat v Parlamentu: jeden z poslanců za konzervativce pogratuloval „rozvinutějším civilizacím že přijaly vyvinutější koupelnovou techniku“. Podle něj však oddělené kohoutky „slouží dobře svému účelu a přitom neplýtvají vodou“.

To má pravdu. Když Vám z jedné strany teče vařící voda, z druhé ledová, tak se skřípějícími zuby zvolíte tu druhou a mytí rukou moc neprotahujete. Potvrzuje to i jeden z výrobců koupelnové techniky v Británii: „Britové jsou celkem spokojení s mytím rukou ve studené vodě. Možná to pomáhá tříbit charakter“.

Změkčilí cizinci však takové techniky otužování se příliš neoceňují a slyšel jsem, že na Facebooku je založena skupina, která se jmenuje „Oddělené kohoutky - z těch se snad zblázním!“ A pravdou je, že na oddělené kohoutky se debata mezi zahraničními doktorandy stáčí dost často (vedle myší, které se po kolejích ze 14. století prohánějí celkem bezstarostně, neboť tam již za ty stovky let mají jaksi domovské právo).

Jak ukazuje toto kouzelné instruktážní video na youtube, oddělené kohoutky jsou cizincům i nebezpečné. Zhlédnout to stojí za to, upozorňuji však, že je to jen pro silné povahy. Hlas moderátora tam říká, že příchozí ze zahraničí mohou být překvapeni „vyvinutým koupelnovým systémem na šetření vodou“...

Ledva jsem si zvykl na anglické koupelny, vyrazil jsem objevovat Ameriku. Jeden z prvních objevů byla skutečnost, že si zde sice teplotu vody namixujete, nemůžete ale regulovat sílu proudu, hlavně ve sprše.

Hned první noc po svém příjezdu na newyorskou kolej jsem strávil asi deset minut v ledové koupelně. Až po mnoha experimentech a vzteklého házení šampónem jsem přišel na to, že si tam vystačím s jediným kohoutkem: s tím, který spustí vodu a dalším otáčením už jen reguluje množství vody.

Ale to už mě nevyvede z míry. Daleko spíše mě stále zaráží místní zvyk hodnotit bezpečnost čtvrtí New Yorku podle toho, kolik vražd tam mají - denně. Ale o tom zas jindy...

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To jsem rad, ze nejsem jediny, koho ty anglicky kohoutky privadi k silenstvi :) V USA maji X ruznych systemu, ale jakmile clovek pozna funkci, tak to pak vetsinou slouzi skvele.

Anonymní řekl(a)...

Nazvala bych to pracovně ´One hand frozen, one hand scalded´. To video je výstižné; já jsem tedy patřila spíše k těm, co se pro pobyt v oné krásné zemi rozhodnou stát zatvrzelými šetřily energie k ohřívání vody.

A k USA - není divu, že se po necelém měsíčním pobytu v zámoří může Evropanovi jevit jako policejní stát. Nebýt tam ta všemožná bezpečnostní opatření, kriminalita by tam kvetla jako v botanické zahradě. Ne ovšem, že by se to nyní zdálo nějak horentně lepší...

Jan Klesla řekl(a)...

V zasade jsem vypatral dva zpusoby jak je pouzivat:

a) vyuzijete one kratke doby nez zacne tect horka voda (presne dle videa) - setrite energii
b) vyuzijete zmateni vlastniho tela systemem jak to nazval kamarad "oparit-zchladit-oparit"

Nekteri tvrdi, ze ucelem je zacpat umyvadlo a namixovat si vodu dle libosti, to je vsak ponekud nehospodarne ;-)

Nicmene v nove budove jsem narazil na - svete div se - smesovaci kohoutky! Pravda, byly nainstalovany dusledne i u "drinking water", tak nevim...

Peter Brezina řekl(a)...

aby to nebylo tak jednoduche, tak tady u nas v Canterbury jsou kohoutky na umyvadlach i na vane oddelene, ale ve sprse je pakova baterie. Takze oni vedi, umi, ale nedelaji... hm...

Anonymní řekl(a)...

Mám zkušenosti z německého hostelu, kde sice měli kohoutek na první pohled shodný s tím českým, ale člověk mohl regulovat pouze to, zda poteče voda horká anebo ještě víc horká.

P.S. Jsem šťoural, ale prosím ZHLÉDNOUT video, nikoli SHLÉDNOUT. Děkuji.

Jan Komárek řekl(a)...

Děkuju za upozornění, hnedle to opravím. Já už si ta pravidla o tom, že něco je z povrchu pryč a něco ne (nebo jak to všechno kdysi moje paní učtelka češtinářka vykládala) moc nepamatuju:-))

Ještě kdybyste mě navedl na nějaký manuál správné češtiny na Netu, kde jsou tahle pravidla vysvětlena, tak bych Vám byl vděčný.

Anonymní řekl(a)...

To JK:

Doporučuji navštívit stránky Jazykové poradny ÚJČ:

http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna

a především:
http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm

Není to sice úplný "manuál", ale posloužit to může velmi dobře.

Pavla

Jan Petrov řekl(a)...

Vážený pane kolego, dovolím si podotknout, že problém volby výrazu "zhlédnout", anebo "shlédnout" nemístně simplifikujete, neboť leží-li rovina paralelní k zemskému povrchu, která prochází středem úsečky spojující těžiště obou očí (ledaže pozorovatel je Kyklopem nebo mimozemšťanem), ve vyšší nadmořské výšce než kterýkoli bod plochy, jež zobrazuje pozorovanou sekvenci v rychlém sledu se střídajících obrazů, pak je nepochybně nezbytné označit příslušnou pozorovací aktivitu slovy "shlédnout", jelikož v takovém případě jest zde určujícím znakem pro určení pravopisného tvaru předpony "směr sezhora dolů". (Trávníček, J. Filozofie českého jazyka: atributy diskurzivity z koordinačně interpersonální perspektivy. Svazek 7. Díl 2. SNTL : Praha, 1988, str. 67; Styblík, V. a kol. Píšeme validně česky. Naše Vojsko : Brno, str. 2321.

Martin Marek řekl(a)...

"Skutečně, ve všech umyvadlech a vanách, ať jsou to soukromé byty nebo veřejné záchodky, všude najdete kohoutek na teplou a na studenou vodu, každý z jedné strany umyvadla."

S tímhle z vlastní zkušenosti nesouhlasím. Mí přátelé v Londýně, typičtí angličané (celý život strávili v Londýně) v důchodu. Taktéž na anglickém jihu v Chichesteru jsem se nesetkal s jiným způsobem, než kohoutky typicky "neanglickými" ;-)

Anonymní řekl(a)...

Tak protoze se teple vody vzdat nechci, tak ja to mixuju obe ruce pod varici-obe pod studenou a porad dokola, akorat mam obcas problem, aby se mi pod ten kohoutek vesly.vsimli jste si taky zvlastniho systemu splachovani na WC? Ta packa, kdyz se zmackne kratce, tece vody malo a kdyz dlouze, tak vytece cely zasobnik. ale mne to casovani obcas nejde.A pak svetla se snurkou misto normalniho vypinace.

Anonymní řekl(a)...

Proč hledat jednoduché odpovědi na jednoduché otázky, když i jednoduché otázky skýtají možnost hledání komplikovaných odpovědí? :o) Strategické rozmístění kohoutků na opačných stranách umyvadla má jistě i své hlubší filozofické opodstatnění. Ostatně, tak jako slovinský filozof Slavoj Žižek líčí národní koncepty ideologie připodobněním k tvaru toalet, lze jistě pochopit i odlišnosti ve filozofickém myšlení na kontinentě a v zámoří v alegorii k procesu použití toalety následujícímu.
Bylo to přeci na kontinentě, v pohodlí příjemně nastavitelného hřejivého proudu, kde vznikla nitro hýčkající díla jako Útěcha z filosofie či Péče o duši. Zatímco na druhé straně kanálu La Manche dala od mala drezírovaná analytická mysl vzniknout dílům jako Has Man a Future? (při pomyšlení na nevyhnutelný tepelný šok), The Principle of Relativity with Application to Physical Science (při naslouchání blížící se vroucí vodě), Common Sense and Nuclear Warfare (při snaze vyvážit teplotu tekutiny v sevřených dlaních) a The Refutation of Idealism (když se nezadaří a zhýčkaná ruka se spálí) ;o]

Více k panu Žižkovi viz. http://www.youtube.com/watch?v=AwTJXHNP0bg nebo poslední číslo Respektu str. 48-49.

Peter Brezina řekl(a)...

k S. Zizekovi:

ja mel moznost jej videt na Critical Legal Conference 2007 v Londyne a byl to opravdu zazitek, zvlaste v tom, jak svou duslendou (levicovou) kritikou zacal kritizovat "standardni kriticke" postoje, coz se v publiku nesetkalo zrovna uplne s nadsenim :)

V Praze byl bohuzel pokud vim nejak pred Vanoci (o cemz vim lacanovsky signifikantne proto, ze mi kamarad rikal, ze tam nesel... :D takze se zrejme zas tak brzo neukaze. Zato by v knihovne mely byt jeho dve knizky, pripadny listek s mym jmenem do dubna ignorovat (uz jsem to tady nekde psal, ted to pisu naposledy ;) . Ty knizky s pravem souvisi spis volne, ale docela se na ne tesim :)

A pridavam jeste link na ukazky z jeho filmu The Pervert's Guide to Cinema. Po shlednuti traileru na druhou cast se pro vas tulipany navzdy zmeni :D

Jiri řekl(a)...

ano, ano, britske oddelene kohoutky a nekonecna kouzla jejich praktickeho uziti:) kde se mohu pod tento prispevek podepsat?:))

Anonymní řekl(a)...

No, musím se trochu ohradit, tyto kohoutky byly přece do doby nedávné časté i u nás. Popravdě měli jsme je třeba i u nás v domě a zvykal jsem si na ně od narození. Člověk pak vychytá všechny fígle. Na lehké omytí stačí trocha teplé vody (než začne být horká), jinak v létě ledová, v zimě raději opařit-ochladit:-) Máte-li ruce extrémně špinavé, namixujete si vodu do umyvadla, vydrhnete, opláchnete studenou. Jako malý jsem ani netušil, že to jde i jinak. Ostatně, měli jsme doma i bidet. Tak trochu po přečtení tohoto článků doufám, že o něm podrobný článek nikdo nenapíše :-)

Petr Bříza řekl(a)...

Řeknu Vám, ten systém může být i docela zrádnej. Včera jsem se opařil vodou z kohoutku označeném velkým "C"...;-)

Anonymní řekl(a)...

Divím se, že tu vedle kohoutků nikdo nezmínil také kulaté kliky u dveří. Kliky, které s plnýma rukama nezmáčknete a s mastnýma rukama ani neotočíte.

NV

Anonymní řekl(a)...

Oddělené kohoutky jsou samozřejmě geniální! Už Pratchett píše, že tento druh domácího uspořádání je určen k posilování tradičně vysoké morálky ostrovního obyvatelstva ("nač ústřední topení, když lze mít praskající živý oheň, že?" - autor potměšile dodává, že tím pádem spálené čelo a mrznoucí záda).
Sestřenka v Británii pár let žila a při konstrukci vlastního bydlení v Čechách neváhala ani sekundu a pořídila si oddělené kouhoutky. O jejím britsky vytříbeném smyslu pro humor svědčí, že zvolila kohoutky s italskými popisy, na než narazil Petr Bříza i hrdinové zásadního filmu Avanti (http://www.imdb.com/title/tt0068240/).
C - Caldo (horký), F - Freddo (studený).

Radek Kraus řekl(a)...

Dotazeno do dokonalosti:
http://www.wulffmorgenthaler.com/strip.aspx?id=c3c478ce-d246-43e3-b628-78d206065eb2