10 února 2008

Mooting time!

Odstartoval další ročník Central and Eastern European Moot Court Competition. Pořádá jej British Law Centre (University of Cambridge) a týká se evropského práva. Základní informace o soutěži naleznete zde, pravidla zde a mootový problém společně s materiály zde. Letošní ročník je pořádán v polské Poznani. Nad tématem mootu musí srdce každého studenta zaplesat: týká se přístupu na vysokou školu v jiném členském státě, půjček na vzdělání a diskriminace z důvodu nízkého věku.

Soutěž je otevřena všem studentům právnických fakult, veřejných i soukromých; stačí sehnat 2 kolegy a dát dohromady tým, který se bude soutěže účastnit. Rozhodně doporučuji všem zájemcům účast na soutěži; já osobně jsem se v rámci jednoho mootcourtu a práce na něm naučil víc, než za několik semestrů na právnické fakultě. Je škoda, že se soutěže z České republiky pravidelně účastní pouze Praha a ze Slovenska Bratislava. Kdysi v šerém dávnověku se účastnila také plzeňská fakulta (a jednou se skvělým týmem dokonce vyhrála) a jednou také Právnická fakulta Trnavské univerzity. Že by na jiných českých a slovenských fakultách evropské právo nikdo neuměl …. ?

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Podíl věcných příspěvků v Jiném právu klesá a to začíná vypadat jako zpravodajství.

Michal Bobek řekl(a)...

Mate pravdu. Berte to jako dukaz unavy materialu ;-)

I kdyz na druhou stranu, dobra informace je casto uzitecnejsi, nez tristrankovy hutny autorsky vypotek, ktery stejne nikdo necte.

Guy Peters řekl(a)...

Taková "zpravodajská" období již zde byla několikrát.

Jan Komárek řekl(a)...

Já na rozdíl od Michala bych tak rychle nesouhlasil a unavený se také necítím.

Za únor je na JP dohromady 11 příspěvků, z toho 5 "zpravodajských". Za leden to bylo 22 příspěvků, z nich "zpravodajských" 8. To Vám dává 14 "věcných" příspěvků do měsíce, čili téměř každý druhý den něco nového, což mi nepřipadá tak špatné. (V prosinci to bylo 24 ku šesti, čili zase: věcný příspěvek zhruba jednou za dva dny).

Dnes máme 11. února a na JP je za tento měsíc 6 věcných příspěvků, tj. opět každý druhý den něco nového ke čtení a k diskusi.

Je mi líto, jestli se Vám to zdá málo a chápu, že pod dojmem pracovní inzerce, kterou jsme tu na JP v poslední době měli, se ty věcné příspevky mohou ztratit. Ale rozhodně se mi nezdá, že by JP začalo vypadat jako zpravodajství.

Jakub Jošt řekl(a)...

je to blog, nie vedecky casopis

Petr Bříza řekl(a)...

Ad Petr Václavek

Přiznám se, že jsem si nedal tu práci jako Honza a nespočítal, zda počet věcných příspěvků v absolutních číslech opravdu neklesá.

Pokud Vám vadí, že třebaže počet věcných příspěvků je stejný, tak se začínají ztrácet v množství inzerátů, tak to berte tak, že ty mohou zaujmout třeba jiné čtenáře (mimochodem myslím, že v tomto náborovém aspektu je Jiné právo velice úspěšné), kteří zrovna něco takového hledají. Stejně tak odkazy na zpravodajství a různé akce mohou upozornit na něco, o čem mnoho čtenářů nevědělo. Ostatně, že i tyto příspěvky mohou někoho zaujmout, dosvědčují diskuse, které se pod nimi občas rozeběhnou.
Každopádně si osobně myslím, že není takový problém tento typ příspěvků prostě přeskočit, pokud to není Váš šálek kávy;)

Pokud máte pocit, že Honzova statistika je nepřesná a počet věcných příspěvků opravdu klesá i v absolutních číslech, pak určitě nemíním s Vaším pocitem polemizovat. Může se stát, že některé měsíce jsou „hlušší“, nejsme zkrátka roboti.

Jen bych chtěl říct, že nikdo z nás nemá psaní příspěvků na blog jako hlavní náplň práce a musíme si na to najít čas vedle ostatních pracovních/studijních i jiných povinností. Přitom když už píšeme něco věcného, tak chceme, aby to nebylo psaní pro psaní, které by stejně nikdo nečetl.

Já ale samozřejmě Vaši kritiku plně respektuji a neupírám ani Vám ani jiným čtenářům právo, abyste ji tady vznášeli.

Tímhle komentářem se pouze snažím vysvětlit, že, třebaže mám Jiné právo velmi, velmi rád, můj život (stejně jako ostatních spolubloggerů) je i jinde než jen na netu;-)

Anonymní řekl(a)...

Ja napriklad jako student prav ty "zpravodajske" prispevky velice vitam. Nevim kam jinam za temito informacemi jit (resp. nikde nejsou v takovehle koncentrovane forme). A jak zde jiz bylo zmineno, ten naborovy uspech je zcela zrejmy.Osobne to muzu potvrdit z "Cambirdge kurzu" na PFUK, kde bych si dovolil tvrdit, ze mozna az polovina lidi se o tomto kurzu dozvedela odsud.

Jan Komárek řekl(a)...

Jenom oprava ke statistice: v prosinci to bylo 24 příspěvků celkem, z nich 6 zpravodajských, čili poměr 18 ku šesti, ne 24 ku šesti.

Chtěl jsem jenom doplnit, co už tu naznačil Petr Bříza: myslím, že jsme všichni vděční za Vaše (tím nemyslím jenom Petra Václavka - u kterého si velmi vážím toho, že se podepsal, ačkoliv zrovna s jeho výtkou nesouhlasím) připomínky k podobě a obsahu Jiného práva, jen prosím mějte strpení s jeho autory a vycházejte z toho, že jsme sice nad očekávání úspěšné, ale pořád ještě amatérské publikační médium:-)

Anonymní řekl(a)...

Kdokoli může napsat komentář pod jakoukoli přezdívkou. A tak Honzo
nechápu, proč rozlišuješ mezi komentáři "podepsané" přezdívkou a anonymními komentáři.