23 října 2007

Jak umírají blogy: trojaktovka z budoucnosti

Tak nám vypukly oslavy jinoprávní jednoletky. Protože mi můj vrozený cynismus nedovoluje péct dorty, přidám k dobru alespoň pohled do budoucnosti.

Akt první
Virtuální vyučovací místnost právnické fakulty x. Seminární výuka, která od roku 20xx probíhá výlučně formou videokonference, ještě nezačala. V seminární místnosti jsou však již naloggovány dvě studentky, které se znají, neboť se (na rozdíl od většiny jedinců v semináři přihlášených) před rokem jednou fyzicky viděly v Dubaji. Starší Che-lu-peng mírně rozmrzelým tónem hlasu oslovuje mladší Lisbet.

Ch: Tak nám ten Molek zase předepsal takového čtení.
L: Hele, není to to samé, co jsme měli číst už posledně?
Ch: Asi jo ... von už je dost starej a zapomíná.
L: Fakt? Myslela jsem, že si minulý rok nechal dělat ten paměťový implantát?
Ch: Není to vůbec znát.
L: Ach jo, von je fakt fa-schi-hej (1), předepisovat nám ČTENÍ nějakého blogu! Blog už dnes nepíše ani moje babička. A kdo má u Konfucia ĆÍST? Každej už dnes jede alespoň na pchi-cchi-bi (2).

Akt druhý
Dobře osvětlená místnost ve venkovském domě. Knihy přetékají z polic. Uprostřed místnosti velký, tmavý dubový stůl, ze kterého se sypou papíry. Po zemi leží různě zotvírané a založené knihy a šanony. Na stole počítač. Z vedlejší místnosti připlouvá na vznášejícím se vozíku starší muž. Šmátrá na stole. Na hromadě papírů a CD disků nalézá jakousi helmu, kterou si nasazuje na hlavu. Na pravé straně helmy mačká tlačítko.

M: Hónzóóó?
H: (rozeznáváme pouze slabé chraptění a vrzání ...)
M: Slyšíš mě?
H: Jóó .... chrp ....
M: Pusť si mě před Dlajp, di-si-kung-fe nebere jazykový signál v češtině!
H: Aha, máš pravdu, zase jsem zapomněl. Teď je to dobrý.
M: Jak je?
H: Dobrý. Jen jsem trochu utahanej: včera jsem až do noci psal ten posudek pro Regionální vládu v Moskvě, zda může být článek 45 odst. 34 písm. yz) SS 234/20xx přímo úderný.(3)
M: Aha, jasně. Hele, volal mi Pavel, že prý mu studenti řekli, že už nebudou číst Jiné právo. Že prý je to technologický pravěk, který jim ničí oči. Navrhoval, že bychom měli upgradovat alespoň na vysílání hologramem. Říkal ale, že se mu do toho nechce: příští týden jde do penze.
H: A my to jako dělat máme?
M: Nevím, taky se mi do toho nechce. Navíc v hologramu by alespoň jeden z nás musel být ...
H: No, já tedy ne. Tedy určitě ne do té doby, než mi udělají nové zuby.
M: Já taky nemůžu: minulý týden jsem si někam založil brýle a od té doby nic nevidím.
H: Co říct Petrovi?
M: Ten šel minulý týden na tu operaci.
H: Aha ....
M: Hm ... A jak jinak je?
M: Dobrý. Jen jsem trochu utahanej: včera jsem až do noci psal ...
H: ....
M: ....

(Další hovor se zacykluje až postupně odumírá. Scéna potemní.)

Akt třetí
Obrovská vrčící serverová místnost společnosti Gooooooooooooooooooogle (4) . V 00:01 hlavní server každý den kontroluje, které za předchozí období zaznamenaly méně než 10 přístupů; tyto adresy vyhodnocuje jako neaktivní a automaticky maže. V 00:01:32 maže http://jinepravo.blogspot.com
(Opona padá.)
________________________________________
Vysvětlivky:
(1) Výraz z mandarínské čínštiny, v češtině konce dvacátého století něco jako „trapák“. Mandarínská čínština se od roku 20xx stala globálním jazykem. Mladší generace již mluví buď pouze čínsky, anebo směsicí angličtiny a čínštiny. Statut čínštiny coby světového jazyka se stal naprosto jasným minulý rok, kdy i právnická fakulta x. (jako poslední právnická fakulta v Evropě) začala nabízet studijní program „European Law in Global Context“ v čínštině.
(2) Pchi-chci-bi je způsob uveřejňování informací přímou datovou projekcí do mozku; od roku 20xx nahradila zastaralé přenosy hologramů internetem.
(3) SS je zkratka pro Světovou směrnici, hlavní formu legislativní činnosti Světového společenství. Doktrínu přímého úderu stanovil v roce 20xx Soudní dvůr SS jako sankční nástroj pro neplnění práva SS. Znamená, že pokud směrnice SS nebyla včas provedena a její ustanovení je přitom dostatečně hezké, ostré a členové regionální vlády nemají kam uhnout (tedy směrnice jim neposkytuje žádný manévrovací prostor), pak může být přistoupeno k popravě.
(4) Od převzetí společnosti Yahoo si Google za každého dalšího nepřátelsky převzatého rivala přidává jedno „o“ do názvu společnosti.

16 komentářů:

Guy Peters řekl(a)...

Hezké!

Anonymní řekl(a)...

Trefné:-) Kdybys to napsal před takovými 15 lety, jen pár zarputilých scifistů by si myslelo, že tomu rozumí. Tenhle blog funguje rok a už uvažuješ o jeho technologické zastaralosti a nejhorší je, že to možná není nadsázka...

Pavel Vacek řekl(a)...

Najít se mezi čtenáři tohoto blogu zdatný kreslíř, myslím, že stojíme jen krůček od komiksové mutace jiného práva.

Anonymní řekl(a)...

Něco jako tohle?
http://aycu10.webshots.com/image/29689/2002734999505044994_fs.jpg

Anonymní řekl(a)...

Opravdu vypečený narozeninový dortík od Michala :-) Obzvláště Goooooooooogle mě skoro shodil z ještě starého plastovo-hadrového modelu židle začátku 21 století ;-)

Jan Petrov řekl(a)...

Nejhorší post na Jiném Právu!

Anonymní řekl(a)...

Vždy jsem si myslela, že právníci jsou suchaři bez smyslu pro humor. Černé vtipy M. Bobka na Jiném právu mě pravidelně přesvědčují o opaku.

Anonymní řekl(a)...

Michal se zjevně minul povoláním.Někde jsem četl, že základem pro psaní sci-fi je vytypování některých faktorů vývoje současné společnosti jako určujících,protažení jejich trendů libovolně po časové linii. Výsledkem je pak popis budoucnosti, v jejíž kulisách se následně odehrávají lidské osudy stejně jako v běžných románech.Základní postulát sci-fi splnil Michal na výbornou, nicméně k onomu "rozvíjení stávajících trendů " mám přeci jen drobnou poznámku.Mandarínská čínština jako světový jazyk někdy v letech, kdy jěště může být na živu " starý Molek ", to je velmi odvážné. Především by se jí museli naučit sami Číňané. Nechci nosit dřevo do lesa, tak jen připomínám, že byť psaná podoba jazyka Číňany sjednocuje,mluvená podoba a výslovnost jsou v jednotlivých oblastech natolik odlišné , že si mezi sebou nerozumí. Protože nepředpokládám, že by svět převzal čínské písmo, pak mluvenou podobu jazyka jen stěží.Jinak ale všemu ostatnímu věřím. Tak mnoho zdaru na spisovatelské dráze, řada velikánů, Asimov, Strugačtí, Lem již potřebuje doplnit o Bobek.

Anonymní řekl(a)...

Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.

Michal Bobek řekl(a)...

Ad Dr. Vlašín: nu, právě s ohledem na vnitřní rozpolcenost čínštiny jsem se snažil vybrat některý z dialektů, který by mohl vyhrát. Jestli to bude ten či onen však nejsem schopen říct.

Nu, já ve skrytu duše doufám, že až půjde prof. Dr. Dr. Dr. h. c. Pavel Molek, Ph.D. do penze, tak si U zelené kočky bude moci stále objednat jedno kvasnicové se svým budějovickým přízvukem. Zaručené to ale není ....

(Teď bez urážky: marně přemýšlím, jestli paní Pohlová skutečně existuje či se jedná o nový pseudonym některého z kolegů ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ad Michal Bobek : No, chtěl jsem tím říci trochu něco jiného, tak začnu trochu zeširoka.Myslím, že obecným trendem vývoje jazyků je zjednodušování jak v oblasti mluvnice,tak větné stavby a výslovnosti. Nejlépe je to vidět na rozdílu mezi antickou latinou a dnešní italštinou. Jestliže určitý jazyk takovou cestou neprošel nebo se nepodařilo ustálit ho v nějaké všeobecně přijímané podobě,může se jen těžko stát univerzálním prostředkem komunikace. V Evropě je to vidět nejlépe na norštině, která má dvě samostatné spisovné podoby a k tomu spoustu přípustných variant spisovných tvarů.Kamarád, který učil na universitě v Trondheimu,mi tvrdil, že někdy se Norové mezi sebou domlouvají raději anglicky než aby se snažili porozumět nesrozumitelnému dialektu kolegy.A teď zpátky k čínštině.Tento jazyk , alespoň pokud vím, nevykazuje dlouhodobě žádnou tendenci ke zjednodušení ( koneckonců systém písma mu to moc nedovoluje ) ani ke sjednocení dialektů a samotní Číňané vzhledem ke svému pragmatismu šíří svůj vliv ve světě spíše prostřednictvím všeobecně srozumitelné angličtiny.Pokud bych si tedy měl zahrát trochu na prognostika, myslím, že v budoucnu možná proniknou do obecného povědomí některé čínské výrazy ( třeba tak, jak je krásně uvedeno v postu ), ale ani mandarínská, ani kantonská ,ani žádná jiná varianta čínštiny se podle mého názoru převažujícím světovým jazykem nestane. Tak, aby můj příspěvek nezněl zase moc nadutě, samozřejmě to, co je v postu je v rámci žánru sci-fi zcela přípustné a jestli si obě studentky v budoucnosti nakonec na doporučení starého profesora Molka PŘEČTOU posty Jiného práva i s komentáři,budou se možná tomu mému kvůli jeho naivitě a neprozíravosti smát nejvíce.

Filip Rigel řekl(a)...

Věra Pohlová je legendou českého websvěta od doby, kdy se stala respondentkou jedné novinové ankety, viz např. zde: http://nd.blog.cz/t/toff.blog.cz/nahledy/6084335.jpg

Její hlubokomyslný názor se pak stal jedním z nejznámějších internetových memů, srovnatelný snad jen s titulovým fetišistou JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henrykem Laholou. Viz dokonce samostatné heslo na wikipedii, vbrzku možná i v mandarínštině, zatím toliko v češtině: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_internetov%C3%A9_memy

Pavel Molek řekl(a)...

Jako budoucí starý Molek nemohu mlčet, a proto zareaguji několika -už nyní nepříliš souvislými - komentáři.

Zejména bych chtěl poděkovat Filipu Rigelovi za rozšiřování internetové gramotnosti v oblasti webových maskotů, ikon a figurek. Jako člověk, který před rokem touto dobou (blížící se oslavy vzniku ČSR mě poránu uvedly do jakési rekapitulační nálady) vůbec nevěděl, co slovo blog znamená, ji nasávám plnými doušky. Jiná věc je, že v době, o které píše náš vousatý vizionář, už to s největí pravděpodobností opět vědět nebudu a to nejen kvůli nízké kvalitě paměťových implantátů.... (za tento vynález ostatně Michalovi obzvlášť děkuji, když mě JUDr. Vlašín včera dávno předtím, než jsem blog vůbec nahodil, překvapil na soudní chodbě otázkou, kde si může pořídit "ten můj implantát", zatvářil jsem se, jako bych ho opravdu potřeboval....).

Jinak je mi ale Michalova vize senilního profesora propíraného studentkami, které se narodí až za pár desítek let, až paradoxně sympatická, snad i proto že mi dává svými zmínkami o krajně nedosažitelných akademických titulech zapomenout na porodní bolesti mé disertace;)

A jako budovatelský závazek k Jinoprávnímu výroči slibuji, že jeho četbu skutečně učiním součástí materiálů pro studenty.

Takže milí studenti, milé studentky, na seminář konaný dne 5. 11. a věnovaný s ohledem na aktuální vývoj v Matce měst svobodě shromažďování Vám ohlásím mimo jiné četbu debaty k postu "Holocaust v právní teorii i praxi" ze dne 30. 1. 2007. Budiž tak tento komentář nejen mým nesouvislým příspěvkem a závazkem k první svíčce, ale díky odkazu na můj starší post i malou kompenzací toho, jak mě autocenzurně svrbí prsty v souvislosti se zákazy a povolováním pražského křišťálově holohlavého průvodu napříč synagogami....

Mladý Molek

Jan Mates řekl(a)...

Moje představa konce tohoto blogu je jiná. Přispěl bych pár předpověďmi :-).

Michal Bobek po letech strávených v Itálii přišel na to, že existují důležitější problémy, než e právo a stal se úspěšným publicistou v jiném oboru. Jeho poslední kniha zabývající se využitím různých druhů extra panenského olivového oleje pro přípravu pokrmů se stala bestsellerem. Obzvláště ceněná je komparativní část zabývající se srovnáním italského a francouzského extra panenského olivového oleje.

Pavel Molek bohužel zůstal v české republice, a tudíž je stále pojištěncem VZP. Implantát mu byl sice přidělen a jako profesor má dokonce určitá privilegia, přesto smí vzhledem k cenám zdravotní péče, využívat implantát pouze 3 dny v týdnu. Jako profesor je samozřejmě zvýhodněn oproti docentům, kteří mají nárok na implantát na dva dny v týdnu. Profesor Molek se tak o implantát dělí se dvěma docenty a bohužel, jeho příspěvky po 4 dny v týdnu nedávají tak úplně smysl.

Jiří Kindl se stal obětí čínského kapitalismu, advokátní kanceláře v rámci zefektivnění práce přešly na čínský způsob práce a tak se pracuje 18 hodin denně a v rámci efektivity odpočinku se spí v práci. Samozřejmě, využívání pracovních pomůcek pro soukromé kratochvíle je zakázáno. Průměr příspěvků Jiřího Kindla se tak snížil na jeden za rok.

Jan Komárek, toho času přidělen k regionálnímu soudu v Moskvě, přispívá též jen jednou ročně. Problémem je jednak to, že technika nebyla dosud přizpůsobena na Ruskou zimu a tak pravidelně zamrzá, bohužel pod počítačem nelze rozdělat oheň a tak Jan Komárek komunikuje pouze způsobem většině Evropanů neznámým, tedy dopisy, ve kterých zasílá své příspěvky profesoru Molkovi, příspěvek se ale dostane na blog pouze v případě, kdy je doručen v den, kdy má profesor Molek k dispozici implantát, příspěvky doručené mimo tyto dny profesor Molek hází do skříně, která již přetéká dopisy Jana Komárka. Po smrti profesora Molka bude v jeho pozůstalosti nalezeno obrovské množství článků Jana Komárka, které posléze vyjdou jako sebrané spisy a Jan Komárek je oceněn in memoriam čestnou profesurou.

Omlouvám se předem všem, které jsem urazil, ale nedalo mi to .-).

Michal Bobek řekl(a)...

Ad Jan Mates: skvělé, děkuji, po ránu jsem se nasmál.

Upřímně řečeno, vcelku jste mě prokoukl - již párkrát jsem uvažoval o tom, že bych mohl opustit právo a svůj život naplnit nějakou smysluplnější aktivitou. Vzorem je mi zde jeden kamarád, se kterým jsme začínali studovat na PF UK a FSV UK - po dvou letech paralelního studia na obou školách svá studia na těchto ústavech ukončil, dal se medicínu a tento rok promoval coby MUDr. Nicméně s mým životním heslem (Lenost vítězí) je pravděpodobnější, že to bude to právo ...

Jinak bych Váš ještě poprosil o předpověď budoucnosti zbylého osazenstva Jiného práva: Vojtěch Šimíček, Jan M. Passer, Zdeněk Kühn a Petr Bříza. Jak skončí tito pánové? (Prosím ušetřete naše hosty ;-)

Anonymní řekl(a)...

Trochu opožděně, ale k věci.
Za mého mládí se vyprávěla tato anekdota:

Do Nebe přijde po dlouhé době nová duše a má s sebou čerstvé Timesy. Všichni se na ně vrhnou se zájmem a rozdělí si je po listech. Zadumané ticho po chvíli zaplaší škodolibý smích soudruha Brežněva '... tady čtu, že v USA splnili plán sedmé pětiletky na 103,8 procent ...', avšak umlkne pod nevraživými pohledy Američanů.
V zápětí se rozchechtá Regan '... a tady zas píšou, že na čínsko-finské hranici jsou nepokoje ...'

Škoda, že už se nemohu zeptat svého dědy, byl studnicí bezvadnejch fórů o císaři pánu a Turcích ...

Jan

P.S. Předem gratuluji k dalšímu výročí