09 října 2007

Akademische Kabale (ohne Liebe)

Mezilidské poměry na různých českých právnických fakultách jsou předmětem častých klepů, zaručených pivních zpráv a komentářů. Jedni tvrdí, že nesnášenlivost na českém právnickém rybníčku je výsledkem podvyživeného trhu, který je miniaturní a v podstatě jakási personální unie. Jiní to přisuzují tradiční české láskyplné povaze a toleranci. Další vidí problémy v křivení páteří za komunismu.

Toto je post – nepost: nebude obsahovat žádný názor, pouze odkaz na tento unikát, který se mi nedávno podařilo najít ve stále lepší knihovně Nejvyššího správního soudu. Hezké čtení a těším se na vaše komentáře.

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Prispevok, na ktory Michal poukazal, som ani nedocital. Proste ma hned na zaciatku poriadne znechutil. Tiez mi bolo jasne, ze je to v podstate prispevok ahistoricky (vo vseobecnosti snad mozno povedat, ze sa v tomto smere vela nezmenilo).
Uplne mi to pripomenulo aj nedavnu kauzu prof. Budila, na adresu ktoreho sa podobne kriticky vyjadril prof. Petrusek (v tomto pripade to ovsem suviselo s moznym plagiatorstvom).
Chcem dodat len jedno - zle vztahy, zavist a podobne, su veci, ktore ma na akademickej obci stvu a znechucuju. Aj z tej kratkej casti, co som precital, je zrejme, ze uz tradicne to vo vysokom skolstve kvitne rodinkarstvom a patolizacstvom.
Myslim, ze pre tych, ktori nechceme byt takito, je existencnou nevyhnutnostou sa naucit to proste ignorovat. Ak niekto zacne prilis vytrcat pripadne zavadzat (napriklad si chce urobit profesuru, ktoru som ja este nedosiahol, alebo ju mam a nechcem, aby bol aj on profesorom), velmi lahko sa moze stat, ze mu niekto iny bude chciet "pristrihnut hrebienok".
Skusme vsak mysliet pozitivne...

Anonymní řekl(a)...

Hynek Baňouch:

Jj, o první republice "na divoko" toho mnoho nevíme. O tom, že odborné půtky vykročily z mezí, v nichž je polemika ještě produktivní často stačí i jen názvy článků :-) Matně si vzpomínám na jeden silně ironický text z dílny ryzí nauky znějící: "Odborník Hobza...."

Jistě, pokrytecké usmívání, velepečlivé vyhýbání se byť jen náznakům střetů je k ničemu, umrtvuje, odebírá dnyamiku skutečné výhrady ke kolegovi se trousí "po straně".
Otázkou je, jak byly tyto verbální atentáty (teď nemyslím hit PragoUninon) ve skutečnosti brány. (Mám před sebou počestného pana Načeradce, kterak se v provedení Huga Haase velmi nevhodně chová na fotbale).

Takže: polemika má určitě meze, ale míru přípustného asi definují sami aktéři a kontext.

ad Sborníci:
v souvislosti s převedením toho nejlepšího z JP do knižní podoby mě napadlo, zda by nědko nechtěl podniknout tu lopotnou práci a shrnul některé diskuse (řekněme alespoň tři: nejčetnější, nejkontroverznější, nejobjevnější). Ale bude to lopota... :-(

Název se mi moc nelíbí, ale možná by stálo za úvahu dovršit propojení guttenbergovy galaxie (McLuhann) s internetem názvem, který by byl trvalou adresou: tedy zcela vážně:

www.jinepravo.blogspot.com.

Fungovalo by to ve vyhledávačích a nevíc by to dalo najevo, že uleželý sediment papírově vydaných "zlatých zrnek" je odrazem něčeho dynamického, obtížně zachytitelného.

((ISSN mají kdejaké Britské listy, ale Sborník bude po deniku ostravaka určo prvním seriózním textem vzniklým na netu.))

A ještě jeden technický dotaz: Michale, kde se v postech nastavuje zobrazení vždy jen části příspěvku? Vy to evidentně ovládáte a já ne :-(
A

Jan Komárek řekl(a)...

Dovolím si odpovědět za Michala, protože jsem změnu šablony prováděl já: instrukce jsou k nalezení na adrese http://betabloggerfordummies.blogspot.com/2007/02/expandable-post-summaries.html Funguje to-vyzkoušeno:-)

Tím konečně mohu odpovědět i na dřívější dotaz k témuž, který však nebyl podepsán.

Anonymní řekl(a)...

Ad JK: díky, to jsem ale nebyl já

Jan Mates řekl(a)...

Já bych docela ocenil, že si to pánové vyříkali veřejně namísto nějakých zákulisních čachrů. V dnešní době by to asi nebylo možné, to by asi následovala žaloba na ochranu osobnosti, případně trestní oznámení pro pomluvu.

Má autor v zásobě víc takových perel? :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem si to včera večer přečetl celé. A je to hodně husté - a hodně poučné. A řekl bych, že v mnohém i aktuální (VŠ autonomie, získávání docentur a profesur atd.)

Peter Brezina řekl(a)...

To jo, ale v tomu pribehu patri i to, ze zminovany prof. Turecek (tedy nikoli stranik Sommera s "diktatorskymi sklony") se pak stal prvnim pounorovym dekanem a v monstrprocesech s reholniky fungoval jako znalec... Zkratka, pozor na utilitatni obhajobu demokracie a voleb :)

Anonymní řekl(a)...

To PB
Turečkovu minulost (která byla v době Hobzova psaní budoucností) znám, nechápu ale, jak to souvisí "s utilitární obhajobou demokracie a voleb", nebo proč by to mělo vést k podezřívavosti vůči demokracii a volbám.

To co dělal prof. Tureček po válce bylo důsledkem demokracie a voleb? A únor 1948 byl důsledkem demokracie? Tak jste to určitě nemyslel.

Peter Brezina řekl(a)...

to samozrejme ne :)

myslel jsem tim, ze lide, kteri v jedne historicke chvili stoji "na strane demokracie", se mohou v jine (a v posledku zasadnejsi) historicke chvili projevit zcela odlisne.
myslel jsem tim, ze demokracie a volby jsou jednim ze zpusobu, jak se k moci mohou dostat lumpove (jsouce ze Slovenska moc dobre vim, o cem mluvim...), a ze tudiz demokracie neni samospasitelna.
to, co delal prof. Turecek po valce, samozrejme nebylo zpusobeno volbama a demokracii, ale byl tentyz prof. Turecek, ktery v teto "kauze Sommer" vystupuje na strane demokracii a samospravu hajici.
a "utilitarni obhajobou demokracie a voleb" jsem spise miril do jineho postu ;)

Anonymní řekl(a)...

Ono i prof. Hobza dopadl po roce 1948 neslavně. V monstrprocesu proti představeným řeholních řádů na jaře 1950 působil ve funkci "znalce".

Anonymní řekl(a)...

Já bych k tomu snad jen poznamenal ono depeche-acké "people are people". Tento, řekněme spor,ukazuje, že bychom si ani prvorepublikovou právnickou akademii neměli idealizovat. A obecně ani společnost za I.republiky. Tím chci, mimo jiné, říct, že stav současné české akademie nevznikl z ničeho.

Peter Brezina řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Peter Brezina řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Peter Brezina řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Peter Brezina řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Peter Brezina řekl(a)...

aha, tak to jsem si Turecka s Hobzou jako znalce spletl :)

jinak lehce off-topic: pri googlovani "Turecka" a "Hobzu" jsem narazil na zpravu Radia Svobodna Evropa o rostoucich protinabozenskych tendencich v CSR z roku 1958, ktera me dovedla na mimoradne zajimavou stranku Open Society Archives, kterou timto doporucuji do pozornosti vsem se zajmem o (komunistickou) historii postkomunistickych zemi, zvlaste Madarska. Maji i filmy :D

Peter Brezina řekl(a)...

omlouvam se za predchozi spamming diskuse, ty linky mi ne a ne fungovat jak maji... Ale uz jsem tu zavadu odhalil :)
takze:
jestli se jeste nekomu krome mne stavalo, ze se v jeho komentari namisto slova s odkazem na webovou stranku neobjevilo toto slovo vubec, ale jako odkaz se tvaril cely zbytek textu, zrejme jsem odhalil pricinu tohoto nesvaru: stava se to tehdy, pokud zadana (v odkazu A HREF=) adresa konci lomitkem (jako v http://www.osaarchivum.org/), tedy typicky pokud odkazujete na hlavni stranku a odkaz kopirujete z prohlizece. resenim je lomitko odstranit :)

a tudletu pitomost zkoumam uz tak pul roku... :)

Hynek Baňouch řekl(a)...

Zdeňkovi Novému:
máte samozřejmě pravdu, idealizace ke k ničemu. Mám pocit, že ty diskuse, polemiky, hádky, intriky (nazvěme to jakkoli) nejsou zmapovány, a proto možná nechápeme leccos z naší současnosti.