10 května 2007

Rovný publikační pól

Přátelé, kamarádi, bratři! Po měsících strádání, útrap a nebezpečenství, publikační pól je dobyt! Dobyt! Dobyt! (no teda nic móc, když to srovnám s tím .... ).

Minulý týden vyšla v nakladatelství C. H. Beck dlouho očekávaná publikace (kdo se přihlásí, že nemohl dospat, dostává plus body) na téma „Rovnost a diskriminace“. Nebudu ji zde dlouze opěvovat, od toho slouží úvod, který je k dispozici zde. Zde naleznete obsah publikace. Zde je krátká ukázka z kapitoly I (Rovnost jako právní problém), zde z kapitoly IV (Rovnost, diskriminace a meze aktivity moci soudní).

Kniha má před 500 stran, takže komu se nelíbí obsah, může si ji alespoň pořídit jako podložku pod monitor.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nemohu si odpustit malé rýpnutí...
Zvoláním "Přátelé, kamarádi, bratři!" asi do svého pánského klubu, Michale, moc čtenářek nenalákáte. (I ten Mácha tam tu Jarmilu připojil :) )
Či to byl záměr, kterým mělo být naznačeno, jak daná kniha na "rovnost a diskriminaci" nahlíží?
:)

Michal Bobek řekl(a)...

Já jsem předtím meditoval, zda tam mám dát "sestry", ale pak má věrnost originálu převládla nad úlitbou politické korektnosti ...

Náhled knihy na "rovnost a diskriminaci"? Inu, s šibalským úsměvem prodavače hrnců "Zepter": posuďte sama ;-)

Jan Petrov řekl(a)...

Gratuluju a docela se těším. Články mají lepší poměr počet myšlenek/písmenek než knihy, a když vaše kniha, chápu-li to dobře, sestává z článků...

Anonymní řekl(a)...

Z mého pohledu nejzajímavější, resp. nejdůležitější bude kapitola I. "Rovnost jako právní problém". Toto téma samotné by vydalo na 500 stran (místo cca 22 stran v předmětné publikaci).

Aniž bych chtěl cokoli jakkoli shazovat, v porovnání s kapitolou I. je v mých očích obsah ostatních kapitol jaksi "podružnou technikálií". :o))

Zajímalo by mě ovšem, zda je mezi četnáři tohoto blogu někdo, kdo je podobně jako já přesvědčen o tom, že zákaz diskriminace v soukromém sektoru je nelegitimí?


Jsem dokonce přesvědčen i o tom, že zákaz diskrimnace postihuje zhusta i taková jednání, která nejenže neporušují žádná práva někoho jiného (ve smyslu etiky vlastnických práv klasického liberalismu), ale dokonce mnohá z těchto jednání nelze ani označit za NEMORÁLNÍ.

Příklady:

č. 1
Z majetku, jenž jsem si naspořil mnoholetou usilovnou dřinou a odříkáním, si založím kavárnu, čímž si splním svůj dávný sen. Protože se mi - dejme tomu - typicky lépe komunikuje s ženami (nebo naopak s muži, to je jedno), budu chtít zaměstnat jako servírky ve své vlastní kavárně ženy. Zároveň se tím chci kupř. odlišit od kavárny naproti, která z nějakého důvodu zaměstnává na tomto postu hlavně muže. Moje preference absolutně nevyvěrá z nějakého šovinistického postoje vůči mužům; naopak, při jiných příležitostech se s muži rád sdružuji (např. při mariáši). Proč by mi to zákon měl zakazovat? Dopouštím se něčeho nemorálního či zvrhlého?



č. 2
Zákon zakazuje kupř. i diskriminaci na základě politického přesvědčení atp. Z toho je možno usuzovat, že pokud by se o práci v mé kavárně přišel ucházet kupř. Miroslav Štěpán či Vasil Mohorita a já jej odmítl s tím, že s komunisty nechci mít nic společného, mohli by na mě dotyční pánové podat žalobu a domáhat se odškodnění za tuto "diskriminaci".

atd. atd. atd.

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji! Kniha vypadá velmi zajímavě, určitě si ji pořídím a přečtu.

Už název ukazuje pojmovou provázanost, totiž že nelze pochopit, co je rovnost, pokud nechápeme, co je diskriminace, a naopak.

Jiří Kmec řekl(a)...

Jako několikadenní čerstvý vlastník této knihy se jednak hlásím o plusbody, jednak ji upřímně doporučuji ke koupi i ostatním.

Její kupní cena je navíc na poměry daného nakladatelství velmi příznivá (i když já jsem ji pořídil o víkendu s nějakou blíže nespecifikovanou veletržní slevou).

Závěrem si troufám vyjádřit naději, že ESLP smeč nepromění ;-) (nápověda na s. 351)

Milan Filípek řekl(a)...

Pripojuji se ke gratulantum. Kniha vypada velmi zajimave. Urcite si ji koupim a dokonce si ji chci i precist. Tema diskriminace uz dlouho volalo po obsahlejsim zpracovani. Jiz radu let resim jeden spor tykajici se cenove diskriminace a stale me sokuje, ze v ceskem jazyce na toto tema neexistuje prakticky zadna literatura...

Martin Froněk řekl(a)...

Já jen doufám, že ta kniha nestojí 350 USD, jak píší u Becka:)

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkná knížečka.