20 května 2007

Diploma in English and European Union Law

V letech 2007 – 2009 bude při Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze probíhat další kolo kurzu Diploma in English and European Union Law, který pořádá Institute of Continuing Education, University of Cambridge ve spolupráci s Centre for European Legal Studies, Faculty of Law, University of Cambridge.

Základní informace o kurzu naleznete zde.
Zde je ke stažení přihláška.



Jedná se o dvouletý kurz, rozdělený do osmi modulů (English Legal System and English Constitutional law; Contract Law and Practice I /II; Criminal Law; An Introduction to the law and institutions of the European Union; Tort and Proprietary rights; The substantive law of the European Communities (free movement of goods and people and competition law); The law of Business Associations; International Trade Law). Jak vyplývá z názvu modulů, kurz je zaměřen na anglické právo (cca ¾ předmětů), doplněné o některé otázky práva Evropských společenství. Kurz je založen na samostudiu, tedy samostatnému čtení a přípravě ze strany studentů. To je doplňováno semináři a tutoriály jednou měsíčně. Úspěšným absolventům kurzu je po dvou letech udělen diplom Cambridžské univerzity.

Já mohu tento kurz vřele doporučit všem, kdo mají zájem o nahlédnutí do anglického a evropského práva a v neposlední řadě zlepšení svého písemného projevu a argumentace v angličtině. Domnívám se, že kurz je vhodný především pro studenty magisterského studia, zajímavý však může být i pro postgraduanty a již praktikující právníky. Mne osobně v šerém dávnověku (1999 – 2001) tento kurz pomohl zůstat na právnické fakultě a studovat právo, protože po prvním ročníku na PF UK jsem o výběru předmětu svého vysokoškolského studia vážně pochyboval.

Upozornění: Jedná se o kurz placený. V případě tohoto kurzu však neplatí typicky české vnímání „co je placené = „dávačka““, tedy že každý, kdo si zaplatí, absolvuje a dostane diplom. Kurz je časově náročný a vyžaduje četbu a předkládání písemných prací (esejů), které, pokud nejsou dostatečně kvalitní, jsou vráceny k přepracování. Nevím, jaká je úspěšnost účastníků kurzu v posledních letech, ale v letech 1999 – 2001, kdy jsme kurz absolvovali s Honzou Komárkem, jej z přihlášených 50 lidí dokončilo méně než 20.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, chcem sa spýtať, aká je jazyková náročnosť tohto kurzu a taktiež náročnosť na vedomosti už získané štúdiom na PF. Zhrnuté do jednej vety - je kurz vhodný pre študenta, ktorý absolvoval 1. ročník a ešte nemal právnickú angličtinu?

Michal Bobek řekl(a)...

Rozhodne bych to nevylucoval, zalezi na jazykovych znalostech studenta. Ja osobne, stejne jako i jini studenti PF UK, absolvovali kurz paralelne k 2. a 3. rocniku studia (tedy po prvnim rocniku) a nejake znevyhodneni jsem nepozoroval. Navic prave o tom to je: mozna trochu nerozvinute ci rezate jazykove znalosti za pomoci kurzu rozvinout ci ozivit. Pokud ucastnik vidi, ze vse nestiha, je prirozene na nem, aby to dohnal. Ja jsem si v danem kurzu vytvoril odbornou slovni zasobu, ze ktere ziji dodnes.

Anonymní řekl(a)...

Je možné někde (kde?) zažádat o stipendium na tento kurz?

Michal Bobek řekl(a)...

Ad stipendia: o zadnych bohuzel nevim. To neznamena, ze by takova moznost nebyla, jen o ni nevim. Doslechl jsem se pouze, ze existuji mista pro prazske studenty doktorandskeho studia, kteri maji moznost studovat kurz zdarma.

Anonymní řekl(a)...

Pro Vasi informaci nás v roce 2003 skoncilo as 13 (rovněz z cca 50)

Petr Zima