12 března 2007

Rozhovor s novou předsedkyní slovenského Ústavního soudu

V návaznosti na debatu o jmenování nových členů slovenského Ústavného súdu (zde a zde) ještě odkaz na rozhovor s novou předsedkyní ÚS, který udělalo SME a který jsem objevil díky tomuto blogu.
Rozhovor je zajímavé čtení. Nová předsedkyně ÚS má mimo jiné jasno v tom, že předsedu soudu může na Slovensku odvolat ministr spravedlnosti bez udání důvodu:


Myslíte si, že máte dostatok skúseností na riadenie Ústavného súdu?
„Nie som po prvý raz v riadiacej funkcii. Stála som na čele najväčšieho Krajského súdu na Slovensku v Bratislave, kde bolo nepomerne viac sudcov a zamestnancov. S odstupom času si myslím, že som ho riadila dobre. Osobne si na toto obdobie spomínam ako na jedno z mojich profesijne najlepších.“

Napriek tomu vás z funkcie v roku 1999 odvolal vtedajší minister spravodlivosti Ján Čarnogurský.
„Podľa môjho názoru to bolo politické rozhodnutie. Samozrejme, že si dôvod našiel. Bola to previerka, ktorá sa však skončila dobre, nie je problém to preukázať. Myslím si, že pán Čarnogurský to veľmi dobre vie. Brala som to ako realitu. Predseda súdu je funkcia a minister ho mohol odvolať bez udania dôvodu. Mohol to urobiť, čo by som bola prijala, nemusel hľadať umelo vytvorený dôvod.“


Nová paní předsedkyně si také, jak uvádí, tyká se Š. Harabinem a M. Karabinem a zdá se, že vnímá jako pozitivum, že nová vláda R. Fica "osloví širšie masy ľudí“.

Mnoho stěstí ústavnosti pod Tatrami.

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ten rozhovor mi dost nápadně svým celkovým obsahem připomíná jeden z rozhovorů s Rychetským, který dal brzy po nástupu do současné funkce. Ale jinak platí "podle činů poznáš je", takže bych zatím moc nesoudil. Nakonec, současný náš Ústavní soud podává podle mne lepší výkony, než se původně od něj dalo očekávat. Takže to stejné třeba bude platit i u sousedů.

Michal Bobek řekl(a)...

Plně s Vámi souhlasím a podobné "doufání" jsem myslím vyjadřoval v minulém z postů na toto téma. Zajímavá však bude zmiňovaná "kontinuita" soudu: přeci jenom, takový extrém, že by se najednou doplňovaly v podstatě 2/3 soudu a, navzdory tvrzení nové předsedkyně, dosti "jednofarebné", přeci jenom v případě ČR nenastalo.

Anonymní řekl(a)...

Celkom zasadna otazka je, co sa vlastne mysli tou jednofarebnostou sudu. Totizto, pokial sa bavime o hodnotach, tak s prizmurenim oka snad mozeme povedat, ze sud nie je jednofarebny. Kedze vsak momentalne citam knihu Zdenka Kuhna - Aplikace práva soudcem v éře středoevropského komunismu a transformace - tak ma viac zaujimal postoj k aplikacii prava, t. j. volna resp. viazana aplikacia prava. Tu uz som zial skeptickejsi a skutocne neviem, odkial by sa vzal postoj aspon blizky aplikacnej praxi sudov zapadnej europy. A tak ako trebars otazka interupcii ci socialnych prav, aj tato so sebou nesie hodnotovy nadych,taky ako vyplyva trebars z nazvu spomenutej knihy.

Anonymní řekl(a)...

No, vymenovani boli napr. aj takito kandidati:

"Podľa informácií .týždňa najväčší sklon k súdnemu aktivizmu prejavil počas verejného vypočúvania kandidát blízky SNS Milan Ľalík. Ten údajne priamo povedal, že pri svojom rozhodovaní nemusí byť viazaný textom ústavy a má aj iné zdroje rozhodovania – právnu vedu alebo právne princípy – a ak text ústavy nebude s nimi v súlade, nebude mať problém rozhodnúť v rozpore s ním."

Viac v clanku v casopise Tyzden "Kto bude chranit ustavu"
http://www.tyzden.sk/index.php?w=art&idart=7560&idiss=136

Dalsi clanok k novemu ustavnemu sudu "Ústavná z núdze cnosť" je na
http://www.tyzden.sk/index.php?w=art&idart=8457&idiss=151

Anonymní řekl(a)...

Este k tej situacii, ze sa menili 2/3 sudu:

Tu je naozaj na vine aj byvaly parlament - od maja roku 2004, ked sa uvolnili 2 miesta na sude (sudcovia Klucka a Svaby odisli na ECJ) sa poslanci nevedeli zhodnut na styroch kandidatoch, z ktorych by prezident vymenoval dvoch novych sudcov. Ak by byvaly parlament zvolil kandidatov, teraz by sa menilo 7 sudcov (z celkoveho poctu 13), ale kedze nezvolil, menilo sa ich 9.

Boli vymenovani dvaja sudcovia, ktori na US uz v minulosti posobili (Mezsaros, Gajdosikova), takze novych je fakticky 7 sudcov z celkoveho poctu 13.

Zdeněk Kühn řekl(a)...

Chci moc podekovat Peterovi za jeho odkazy na Tyzden, clanky jsou to dobre, a je videt, ze to aspon nejake novinare zajima.

Anonymní řekl(a)...

Pridavam link na este jeden cerstvy rozhovor s predsednickou US:

http://www.plus7dni.sk/plus7dni/rozhovor/prva-zena.html