06 února 2007

Jedinečná příležitost!!!

Můj vzácný kolega Jirka Kmec z Kanceláře vládního zmocněnce pro zastupování před ESLP mne požádal, abych tento blog zneužil pro jejich personální nábor a uveřejnil zde níže uvedený inzerát. Rád tak činím a rozhodně doporučuji!

Kancelář vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva přijme právničku či právníka.
Náplní její či jeho práce bude, jak se dá již z názvu usuzovat, především činnost spojená s obhajobou České republiky v řízení před Evropským soudem pro lidská práva, ale také, poněkud překvapivě, činnost spojená s tímtéž v řízení před Výborem OSN pro lidská práva.
Ale nejen to! Úspěšný/-á uchazeč(-ka) se bude moci profesně rozvíjet také při koordinaci provádění rozhodnutí těchto mezinárodních orgánů, při zprostředkování svých zkušeností soudcům, státním zástupcům a další odborné veřejnosti, při připomínkování návrhů zákonů a při spoustě dalších aktivit.
Zajímavé platové a jiné požitky samozřejmostí, avšak pouze výměnou za prokázané právnické vzdělání, vysokou úroveň znalosti francouzského a/nebo anglického jazyka, etcetera etcetera, o práci s PC nemluvě.
Předpokládaný nástup nejlépe od 1. března 2007.
Váhající nechť adresují všetečné dotazy všeho druhu na jkmec@msp.justice.cz, již neváhající potom nechť zasílají své strukturované životopisy a stručné motivační dopisy na adresu:
Ministerstvo spravedlnosti ČR
odbor personálních záležitostí zaměstnanců ministerstva
Vyšehradská 16
128 10 Praha 2

P.S. Studujícím v Oxfordu, Florencii či jiných letoviscích případně pomůžeme při vyřizování žádosti o přerušení studia... ;-)

5 komentářů:

Michal Bobek řekl(a)...

A pak už jenom samá pozitiva a sociální jistoty, Štěpánku?

Jen tak na okraj: vždycky mě fascinovalo, proč nás v (soudním) zahraničí zastupuje tolik různých těles (ESLP Ministerstvo spravedlnosti, ESD Ministerstvo zahraničních věcí, něco myslím dělají Finance, pak je tu vnitrostátně orientovaný Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, mezinárodní arbitráže a spory pak dělají předražené soukromé advokátní firmy atd.) a síly kvalitních právníků ve státních službách, kteří jsou schopni adekvátně vystupovat na mezinárodní úrovni, se tak štěpí mezi x pracovišť. Takže je myslím smyslupné, že alespoň pro zastupování před výborem OSN není samostatné pracoviště.

Myslím, že nejvhodnější by bylo veškeré zahraniční justiční zastupování státu centralizovat na jedno pracoviště a tam se pokusit sloučit/natáhnout kvalitní lidi. Inspirativní je tady myslím třeba anglický přístup, kde stát univerzálně zastupuje Ministerstvo financí (Treasury). To je myslím logické - kdo "platí", ten by měl také zastupovat. Vím ale, že toto jsou v současných českých podmínkách úvahy ze říše fantasy, takže se radši vrátím k původní poznámce: co ta pozitiva a sociální jistoty´?

Petr Bříza řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Bříza řekl(a)...

Já si taky myslím, že kdyby se tyhle rozptýlené jednotky koncentrovaly na jeden úřad a našly se peníze na zaplacení opravdu schopnejch lidí, že by ve výsledku stát významně ušetřil. Bohužel si nemyslím, že by to v blízké budoucnosti bylo v ČR aktuální.
Pokud jde o požitky a sociální jistoty, určitě Ti je Jirka náležitě vylíčí, možná mají stejné jako my, ale třeba se mýlím;-)

Michal Bobek řekl(a)...

Když už jsme u těch inzerátů, tak tady přidávám trochu exotiku, kdyby měl někdo zájem o stáž při souzení Rudých Khmérů. Vím, že to není zrovna běžná praxe pro běžné české právníky, naši čtenáři ale nejsou běžní čeští právníci ;-)



Phnom Penh, le 7 février 2007

Monsieur le Président,

Dans le cadre du Tribunal spécial mis en place pour le jugement des responsables Khmers Rouges (« Chambres Extraordinaires au sein des Tribunaux Cambodgiens »), le Bureau du Juge d’instruction international offre la possibilité à des étudiants qui désirent enrichir leurs compétences universitaires d’effectuer un stage.

Sous la direction d’un tuteur, le stagiaire se verra assigner des tâches en rapport avec sa formation et son intérêt pour la mise en pratique et l’approfondissement de ses compétences techniques. Ces tâches consisteront en un travail de recherche en droit, histoire politique ou encore sciences sociales, sur des sujets relatifs aux dossiers en cours d’instruction, ainsi qu’en une aide à la gestion des données recueillies par les équipes d’enquêteurs. Les étudiants disposant d’une bonne connaissance du système de droit romano-germanique seront privilégiés, mais le programme reste ouvert à des personnes d’horizons universitaires différents, ayant notamment suivi une formation en histoire, sciences politiques et sciences sociales.

La formation universitaire des candidats doit être égale ou supérieure à quatre ans et leur expérience professionnelle ne pas dépasser cinq années. La maîtrise du français et de l’anglais est requise. La connaissance du khmer serait un atout. La durée initiale du stage est de trois mois avec possibilité d’une seule prolongation, soit un maximum de six mois. Toutes les informations utiles à ce sujet, ainsi que l’enregistrement des candidatures (date limite : vendredi 16 février 2007), sont sur le site : http://www.unakrt-online.org/06_recruitment.htm).

Je vous serais obligé de bien vouloir assurer, par tout moyen à votre convenance, la diffusion des présentes informations auprès des étudiants de votre université.

Assuré de votre intérêt et de votre collaboration dans cette recherche, je vous prie d’agréer, Monsieur le Président, l’assurance de ma haute considération.

Marcel LEMONDE
Co-Juge d’instruction

Jiří Kmec řekl(a)...

Pokud jde o ta pozitiva a sociální jistoty, tak jsme schopni myslím bez větších problémů zařídit první a druhou dovolenou v (bývalé) Jugoslávii, automobil je občas i s řidičem, no a s těmi dětmi by se to taky nějak udělalo. Chata je rovněž k dispozici, takže v tomto směru myslím splňujeme požadavky Michala Bobka na 100%.
Bude potřeba pomoci při tom přerušení studia, pane kolego?;-)