06 prosince 2006

EUI nebo EUI?

Tak mě napadlo, že když již dělám reklamu pochybným zahraničním institucím, tak bych mohl udělat i trochu reklamy té jediné, pravé a nepochybné - Evropskému univerzitnímu institutu (trochu historie, trochu obecné propagandy).

Jen telegraficky co je zde možné:

1) studium LLM pro právníky;
2) doktorandské studium v právu, politologii, historii či ekonomii;
3) navštívit Institut na nějakou dobu jako „visiting scholar“;
4) post-doktorandský roční či dvouletý pobyt (Max Weber Fellowship);
5) post-doktorandský výzkumný pobyt (i pro „starší“ vědce, nikoliv bezprostředně po dokončení doktorátu – Jean Monnet Fellowship);
6) poněkud mimo je pak Akademie evropského práva, která pořádá především každoroční letní školu, která se specializuje na vybranou oblast práva EU a dále pak na lidská práva (možné absolvovat separátně či obě najednou);
7) skvělá knihovna, zajímaví lidé, la dolce vita a pak už jenom samá pozitiva a sociální jistoty ;-)

(teoreticky by sem šlo zařadit také 8) stát se profesorem na EUI - zrovna jsou vypsány hned 3 volné profesury, které budou obsazovány v průběhu nejbližších dvou let - evropské právo, srovnávací právo veřejné a mezinárodní právo veřejné. S ohledem na profil, znalosti a schopnosti vyžadované Institutem však mám jisté pochybnosti o množství českých zájemců...)

Každoroční uzávěrka pro postgraduální studium (tedy LLM a PhD) je konec ledna. Pokud máte zájem o výzkum na Institutu a některé Vaše otázky nenašly odpovědi na jeho internetových stránkách, rád budu (v rozumné míře) nápomocen radou.

4 komentáře:

Petr Bříza řekl(a)...

No ja mam jednu otazku - nevis Michale, jestli uz se CR uracila uzavrit s EUI tu stipendijni smlouvu, jako maji uz temer vsechny ostatni staty EU?

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to, že neuráčila, alespoň dle aktuálních informací na stránkách institutu ... http://www.iue.it/Servac/Postgraduate/AdmissionConditions.shtml

Anonymní řekl(a)...

tady

Michal Bobek řekl(a)...

Ajda (nikoliv Verdi, ale coby citoslovny vykrik), bystri komentatori opet uderili nail auf den Kopf, si, si.

Pokud vim, CR doposud k smlouve o EUI nepristoupila. Podle mych poslednich informaci (zari 2005) bylo rozhodnuto, ze CR pristoupi a byla zahajena jednani o pristoupeni. Ta se vlecou.

Neni vsak treba hnedle hazet strelne zbrane do obilnin.

1) Je zde moznost, ze i predtim, nez bude uzavrena oficialni smlouva mezi CR a EUI, tak ze se dohodne jista mira predbeznych ujednani o tom, ze CR bude financovat nejake vlastni studenty. To je mozne a deje se castecne s novymi clenskymi staty, ktere nemaji jeste smlouvu.

2)V pripade, ze by se vyskytl skutecne dobry kandidat, o ktereho Institut stoji, da se "sahnout do jine kasicky". Existuji kuprikladu tzv. departmental grants či další finanční zdroje, které může Institut přidělovat bez ohledu na národnost uchazeče. Není jich hodně a ta šance není velká, ale existuje.

Takze jestli by nekdo o EUI (LLM nebo PhD) vazne uvazovat, zkusit se to da. Max-Weber/Jean Monnet a ostatni veci jdou z jinych zdroju a tam to neni na existenci smlouvy mezi statem a EUI zavisle.