09 listopadu 2006

Dálniční známky a princip legitimních očekávání

Dnes jsem strávil celé odpoledne čtením práce Michala Bobka na téma "Právní status a vymahatelnost komunitárního práva nepublikovaného v českém jazyce", která by (alespoň podle toho, co inzeruje ve své virtuální domácnosti), měla vyjít v příštím roce v nakladatelství C.H.Beck. Michal tam mj. také rozebírá princip legitimních očekávání a princip právní jistoty. Nabitého principy a posíleným právním (sebe)vědomím (také ho někdy máte?) mě opravdu zarazila informace o tom, že se zkracuje platnost dálničních známek, přičemž důvodem má být zavedení elektronického mýtného. Podle deníku Aktuálně "mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková upozornila řidiče, aby si dálniční známku pořídili včas. 'Jsme přesvědčeni, že motoristům tímto předpisem nevzniknou žádné závažnější komplikace a že si kupón pro rok 2007 opatří včas,' věří řidičům Žižková."
Nevím, v co věří mluvčí ministerstva dopravy nebo samotné ministerstvo, principy právního státu to ale asi nejsou. Jak jinak může správní orgán svévolně rozhodnout, že dálniční známka, která uvádí svoji platnost do 31.1. 2007, má přestat platit o měsíc dříve?

3 komentáře:

Jiri Kindl řekl(a)...

hmm ... no stejne si tu dalnicni znamku koupim uz v prosinci ;o)

Jan Komárek řekl(a)...

No, nekoupit si známku a pak se případně soudit, pokud vám Policie uloží pokutu, asi není příliš lákavá cesta jak se domoci práva... Co žaloba na MF - na vrácení poměrné části z ceny dálniční známky?
Na NSS by třeba pomohlo, že řada jeho soudců jezdí do Brna z Prahy po dálnici:-) - ale oni platí i DPH, že...

Hynek Baňouch řekl(a)...

"Může za to Brusel" - to bude jednou dobré téma na diplomky o tom, jak sloužilo chrastění 12-ti hvězdičkami (díky svému projímavému účinku na průchod legislativním traktem) k přijetí právních úprav které jsou zcela v rozporu s právem EU.

Jinak samozřejmě legitimní očekávání jedou, a to jak ve vztahu k čl. 1 odst. 1 Dodatkového protokolu č. 1 k Úmluvě, ale i v obecné podobě, jak o nich hovoří Rawls (jako o dimenzi zákonnosti - www.judikatura.cz).
¨
Jen v tom finačním právu se mi zdá, že existuje "aplikační ostych" :o)